Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trei suspecţi în asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Trei suspecţi în asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Trei suspecţi au fost trimişi în judecată în Malta pentru asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, conform Reuters.

Lorand Stoica 0 comentarii

Cei trei au fost inculpaţi cu numai câteva zile înaintea termenului de 20 de luni pentru trimiterea în judecată a arestaţilor, în caz contrar aceştia având dreptul de a cere punerea în libertate pe cauţiune.

Vincent Muscat şi fraţii Alfred şi George Degiorgio sunt acuzaţi că au plasat şi detonat o bombă care a explodat în automobilul jurnalistei, în apropierea capitalei Valetta, pe 16 octombrie 2017. Suspecţii au fost arestaţi în decembrie 2017; niciunul dintre ei nu şi-a recunoscut vinovăţia în cadrul procedurilor premergătoare procesului, în faţa unui magistrat.

Data începerii procesului este încă incertă. Poliţia malteză a comunicat că ancheta continuă, iar cei trei suspecţi - care, potrivit presei malteze, au refuzat să facă vreo declaraţie - sunt consideraţi doar executanţi. Nu s-a aflat motivul asasinatului; dovezile prezentate instanţei de procurori sugerează că bomba care a ucis-o pe Caruana Galizia a fost activată cu ajutorul unui telefon mobil.

Se presupune că Muscat a fost cel care a stat la pândă şi a observat când jurnalista a plecat cu automobilul de la locuinţa ei din Bidnija, la circa 11 km de capitală, iar fraţii Degiorgo, aflaţi pe un iaht în portul Valetta, au detonat bomba prin telefon.

Poliţia malteză a primit ajutor în cursul anchetei de la Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI) şi de la Europol.

Familia jurnalistei ucise a cerut de mai multe ori guvernului Maltei să declanşeze o anchetă publică independentă pentru elucidarea asasinatului şi pentru a stabili dacă autorităţile puteau acţiona preventiv. Consiliul Europei a susţinut solicitarea printr-un raport publicat în iunie. Guvernul de la Valetta a susţinut că o anchetă publică ar putea perturba investigaţiile poliţiei.

Premierul maltez Joseph Muscat, ţinta multor dezvăluiri făcute de Caruana Galizia pe blogul ei, a oferit o recompensă de un milion de euro pentru informaţii care duc la arestarea vinovaţilor.

Comentarii

loading...