Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tribunalul Haga: Fostul prim-ministru al Kosovoului, audiat

Tribunalul Haga: Fostul prim-ministru al Kosovoului, audiat

Ramush Haradinaj, fostul prim-ministru şi luptător de gherilă din Kosovo, suspectat de crime de război, a fost audiat de tribunalul special pentru Kosovo din Haga, conform France Presse..

Lorand Stoica 0 comentarii

Ramush Haradinaj a demisionat vineri din funcţia de şef al guvernului după ce a primit o convocare de la tribunal pentru a fi interogat ca suspect.

El era însoţit miercuri de Jakup Krasniqi, fost preşedinte al parlamentului şi fost purtător de cuvânt al Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK), de asemenea convocat de procurorul tribunalului. Dar acesta nu a indicat dacă Krasniqi a fost citat ca suspect sau ca martor şi nici pentru care motive.

"Ne-am îndeplinit obligaţiile legale în conformitate cu legile în vigoare", a declarat Krasniqi într-o scurtă luare de cuvânt în faţa reporterilor.

Înfiinţat în 2015, tribunalul special pentru Kosovo este însărcinat să ancheteze presupuse crime comise de gherila albaneză (UCK) în Kosovo, în primul rând împotriva sârbilor, romilor şi opozanţilor albanezi ai UCK în timpul şi după conflictul din 1998-1999. Tribunalul este finanţat de Uniunea Europeană şi compus din judecători internaţionali.

În Kosovo, observatorii consideră că Ramush Haradinaj ar putea fi acuzat că nu a împiedicat crimele comise de membrii UCK.

Considerat un erou de către kosovari, Haradinaj a fost activ în regiunea Dukagjin (vest), unde luptele au fost feroce cu abuzuri asupra civililor de ambele părţi.

Ultimul conflict din fosta Iugoslavie, războiul din Kosovo dintre forţele sârbe şi gherila separatistă kosovară albaneză a făcut peste 13.000 de morţi (peste 11.000 de kosovari albanezi, 2.000 de sârbi şi câteva sute de romi).

El s-a încheiat când o campanie occidentală de bombardamente a forţat forţele sârbe să se retragă. După douăzeci de ani, Belgradul nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, aminteşte AFP

Aproximativ 30 de foşti membri ai UCK au primit citaţii de la tribunalul special, care nu a pronunţat încă o inculpare. În afară de Ramush Haradinaj, preşedintele parlamentului Kadri Veseli şi în special preşedintele Hashim Thaci sunt menţionaţi în mod regulat ca susceptibili să fie convocaţi.

Comentarii

loading...