14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrilaterală fără precedent SUA-Rusia-Israel asupra securității

Trilaterală fără precedent SUA-Rusia-Israel asupra securității

La Ierusalim are loc la începutul săptămânii o reuniune trilaterală a responsabililor securității din Israel, SUA și Rusia care vor aborda probleme de securitate regională, activitățile Iranului și ale altor actori destabilizatori în Orientul Mijlociu și în lume.

Consilierul prezidențial american pentru securitate națională, John Bolton, consilierul președintelui Vladimir Putin și secretar al Consiliului de securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev și consilierul israelian pentru securitate națională, Meir Ben-Shabbat, se reunesc la Ierusalim și deși agenda acestei reuniuni trilaterale fără precedent nu a fost dezvăluită, media din Israel arată că în cadrul problemelor de securitate regională aflate pe ordinea de zi se află Siria și eforturile Iranului de a se retrage militar în apropierea frontierei israeliene, retragerea prevăzută a trupelor americane din această țară devastată de război și ruptura acordului nuclear cu Iranul. Moscova este un apropiat aliat al Teheranului și al Damascului, în timp ce Ierusalim și Washington sunt ostile activităților Iranului în regiune. Înaintea reuniunii, Patrușev a declarat că Moscova va veghea asupra intereselor Iranului, într-un context de tensiuni regionale în creștere după ce Iranul a doborât o dronă militară americană deasupra strâmtorii Ormuz. „Partea rusă va ține seama de interesele Iranului și le va aduce în atenția părților israeliană și americană“. Anterior, un înalt responsabil american a declarat că Washington va profita de reuniunea de la Ierusalim pentru a spune Moscovei că Iranul va trebui să se retragă din Siria și va cere Rusiei sugestii asupra modului de a contracara influența Teheranului în regiune. Aflat duminică la Ierusalim, John Bolton a insistat asupra faptului că nimeni nu a acordat Iranului un „permis de vânătoare în Orientul Mijlociu“.

Potrivit unor surse citate de Jerusalem Post, Israel și SUA vor oferi Rusiei idei incitante pentru a încerca să reducă influența iraniană în Siria, ceea ce ar putea include legitimarea leadershipului președintelui sirian, Bashar al-Assad. Dar este dificil de știut ce vor oferi Moscovei Washingtonul și Ierusalimul.

Ultimatum iranian

După o săptămână marcată de evenimente care au exacerbat tensiunile dintre SUA și Iran, de doborârea unei drone militare americane de către Gardienii Revoluției iraniene urmată de aprobarea președintelui Donald Trump a unei acțiuni militare contra unor ținte militare iraniene și apoi anulată în ultimul minut, SUA au cerut pentru luni o reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate. Duminică, ministrul britanic însărcinat cu Orientul Mijlociu, Andrew Murrison, s-a aflat la Teheran pentru a pleda în favoarea unei „descaladări urgente“. Tensiunile între Washington și Teheran nu încetează să crească după retragerea americană, în mai 2018, din acordul internațional nuclear iranian, urmată de restabilirea de sancțiuni grele contra Iranului, privând țara de beneficii economice. Marea Britanie face parte încă din acest acord, asemenea și celelalte co-semnatare – Rusia, China Franța și Germania. Ștrangulat economic, Teheran a dat un ultimatum de „60 de zile“ partenerilor săi europeni pentru a „face operaționale angajamentele lor, în special în sectoarele petrolier și bancar“ și după întâlnirea cu Murrison, duminică, președintele consiliului strategic asupra relațiilor externe ale Iranului, Kamal Kharazi, a subliniat că în lipsa unui răspuns satisfăcător „vom înceta să respectăm restricțiile consimțite în acord în ce privește gradul de îmbogățire a uraniului și Iranul va relua proiectul construirii unui reactor de apă grea la Arak, stopat conform acordului de la Viena“.

Washington Post a dezvăluit că după distrugerea dronei americane, Trump a autorizat în secret un atac cibernetic contra Iranului, care a paralizat ordinatoarele utilizate pentru controlarea tirurilor rachetelor. Yahoo News a citat doi foști responsabili ai serviciilor secrete potrivit cărora SUA au vizat și sistemele de detecție a navelor în strâmtoarea strategică Ormuz, unde Washingtonul a acuzat Iranul de două atacuri recente contra unor petroliere. Într-o serie de tweet-uri, președintele Trump a estimat în weekend că „Iranul nu poate avea arme nucleare“ și a anunțat sancțiuni suplimentare „majore“ contra Teheranului începând de luni, 24 iunie.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă