15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalTripoli: Autorităţile au arestat liderii organizaţiei jihadiste Al-Qaeda

Tripoli: Autorităţile au arestat liderii organizaţiei jihadiste Al-Qaeda

Trupele de securitate din Misrata (nord-vest), subordonate ministerului de interne al GNA, au efectuat un raid împotriva “unor terorişti daţi în urmărire, consideraţi şefi în cadrul Al-Qaeda, pe numele cărora justiţia libiană a emis un mandat de arestare”, precizează un comunicat difuzat pe Facebook.

Operaţiunea a avut loc miercuri în zori, într-o suburbie a capitalei Tripoli. Cei arestaţi au legături cu atentate comise în oraş, au afirmat autorităţile.

Principalul suspect arestat este un cetăţean algerian cunoscut ca Al-Chaoui. Odată cu acesta au fost reţinuţi mai mulţi libieni, a căror identitate nu a fost dezvăluită. Forţele GNA au publicat imagini de la un raid într-un loc neprecizat; pot fi văzute patru persoane îmbrăcate în albastru, cu mâinile legate. Au fost confiscate echipamente şi materiale folosite pentru fabricarea explozivilor, arme, grenade, muniţii şi documente.

Grupurile jihadiste s-au instalat în Libia în contextul crizei politice şi al conflictelor armate care au creat haos în Libia, după căderea regimului lui Moammar Gaddafi în 2011. În prezent, are loc o luptă pentru putere între GNA, cu sediul la Tripoli, recunoscut de ONU, şi o entitate sprijinită de forţele mareşalului Khalifa Haftar, în estul ţării.

Haftar a declanşat în 4 aprilie o ofensivă pentru ocuparea capitalei. Ciocnirile continuă la sud de Tripoli; GNA este sprijinit inclusiv de miliţiile locale din Misrata. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bilanţul ultimelor trei luni şi jumătate de lupte este de aproape 1100 de morţi, peste 5700 de răniţi şi mai mult de 100.000 de refugiaţi.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...
Ultima oră
Pe aceeași temă