15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalTroika Laundromat, schemă de spălare a fondurilor ruse

Troika Laundromat, schemă de spălare a fondurilor ruse

Raiffeisen Bank International (bancă austriacă),  Nordea Bank (finlandeză) și Deutsche Bank (germană) au fost antrenate în extinderea acuzațiilor de spălare de bani care au început după dezvăluirile privind influența rusă asupra aripii estoniene a Danske Bank. Creditorul danez a pierdut jumătate din valoarea sa de piață după primul anunț privind operațiunile sale în zona baltică și anchete asupra Danske Bank și a altor bănci sunt în curs în statele baltice, în SUA, în Marea Britanie și în țările nordice.

Marți, Raiffeisen a anunțat scăderea cu 15% a acțiunilror bancare europene după ce militantul anticorupție Bill Browder a depus o plângere către procurorii austrieci, afirmând că responsabilii băncii au ignorat semnalele care ar fi putut împiedica spălarea fondurilor ruse. Peste 889 milioane dolari au trecut din Deutsche Bank în conturile Băncii Ukio și ale altor bănci implicate în Laundromat între 2003 și 2017, a relatat Suddeutsche Zeitung. Informația a antrenat o cădere a cursului acțiunilor de 1,4%. Nordea Bank a tranzitat peste 700 milioane euro, bani potențial „murdari”, în parte legați de afacerea Magnițki. Luni, acțiunile băncii au căzut cu 6,5%. Băncile nordice, prin unitățile lor baltice, au devenit plăci turnante pentru criminalii ruși care au trimis bani spre Vest și Tom Kitinge, expert în spălarea banilor în cadrul grupului Royal United Services Institute, arată că „este vorba de slăbiciunea sistemică a sistemului financiar mondial care a fost exploatată în principal în fostele state sovietice”.

Mai multe surse au divulgat informații pentru
OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) și pentru site-ul lituanian 15min.lt, informații referitoare la circa 1,3 milioane de tranzacții implicând 238.000 de clienți, în principal plăți efectuate din paradisuri fiscale ca Belize, Panama și Insulele Virgine britanice. Societățile offshore aveau conturi bancare în băncile lituaniene Ukio Bankas și Snoras, care serveau ca porți de intrare pentru bani ruși spre Europa și Statele Unite. 

 

Traseu lituanian

OCCRP și 15min.lt au făcut investigații și precizează că schema botezată Troika Laundromat a permis politicienilor corupți și capilor crimei organizate să spele bani, să evite plata impozitelor, să-și ascundă averile în paradisuri fiscale. Ancheta a fost posibilă datorită uneia dintre cele mai importante scurgeri de informații din istorie despre tranzacții bancare. „Creierul” schemei ar fi banca privată rusă de investiții Troika Dialog, condusă până în 2013, când a fuzionat cu altă bancă de prim plan, de oligarhul ruso-armean Ruben Vardanian, considerat de mulți o figură progresistă și pro-occidentală. În urmă cu doi ani, el era clasat de Forbes pe locul 99 în rândul celor mai bogați ruși. Potrivit Guardian, care a preluat dezvăluirile anchetei, Troika Dialog a pus în funcțiune la mijlocul anilor 2000 o rețea de peste 75 de companii offshore interconectate, cu conturi în bănci din Lituania. „Sub conducerea băncii Troika Dialog, miliarde de dolari din Rusia au intrat în conturile Ukio”, arată investigația OCCRP, de unde au fost transferați altor beneficiari, cunoscuți și necunoscuți, adesea pe baza unor facturi falsificate. În documentele oficiale, proprietarii firmelor offshore care au facilitat asemenea tranzacții erau țărani din Armenia.

Datele sugerează că mai multe societăți gestionate de Troika, în special Quantus, nu au fost create pentru clienți particulari. Banii proveneau de la multiple surse legitime, dar apoi au fost utilizați de numeroși indivizi pentru cumpărarea de reședințe de lux, iahturi etc. 

Ancheta arată că o parte a fondurilor care au tranzitat prin societățile implicate în schema Troika Laundromat sunt legate de trei fraude majore, dintre care cea mai cunoscută este scandalul Magnițki. Serghei Magnițki, avocat rus, lucra pentru compania Hermitage a britanicului Bill Browder și a murit într-o închisoare din Moscova, unde fusese închis după ce descoperise că responsabili ai biroului de impozite din capitala Rusiei au conspirat pentru a obține rambursarea frauduloasă  a impozitelor companiei. Un total de 230 milioane dolari.   

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă