Trump afirmă că pentru SUA este prea costisitor să sprijine forţele kurde din Siria

Trump afirmă că pentru SUA este prea costisitor să sprijine forţele kurde din Siria

Preşedintele american Donald Trump a susţinut luni decizia administraţiei sale de a retrage trupele SUA din nordul Siriei, argumentând că este prea costisitor să menţină sprijinul forţelor kurde care luptă contra grupării Statul Islamic (SI), transmit AFP, Reuters şi dpa.

Rl online 0 comentarii

''Kurzii au luptat alături de noi, dar s-au cheltuit mulţi bani şi echipamente pentru a face asta. Ei luptă contra Turciei de decenii. Turcia, Europa, Siria, Iran, Irak, Rusia şi kurzii vor trebui acum să rezolve situaţia. Ei toţi urăsc SI, sunt inamici de ani întregi. Noi ne aflăm la 7.000 de mile depărtare şi vom sfărâma din nou SI dacă vine cumva în apropierea noastră. Este timpul să ieşim din aceste războaie ridicole şi fără sfârşit, dintre care mult sunt tribale'', a explicat Trump pe Twitter.

El a criticat virulent ţările europene pentru faptul că refuză să repatrieze jihadiştii străini deţinuţi, statele respective considerând, potrivit lui Trump, că SUA sunt mereu ''fraierul'' în legătură ''cu NATO, cu comerţul, cu orice''.

''Europa nu a vrut să îi ia înapoi, ea spune să îi ţină SUA! Am spus 'NU, v-am făcut o mare favoare şi acum vreţi ca noi să îi ţinem în închisori din SUA la nişte costuri extraordinare. Sunt ai voştri pentru procese' '', a continuat preşedintele american.

Forţele democratice siriene (FDS) sunt formate din combatanţi arabi şi kurzi pe care ţările occidentale se bazează pentru neutralizarea forţelor grupării Statul Islamic din nord-estul Siriei şi din Irak. Componenta kurdă a acestei coaliţii, Unităţile de protecţie a poporului (YPG), este însă considerată de Ankara drept grupare teroristă, dar a fost susţinută constant de SUA.

Comentarii

loading...