15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump anulează privilegiile din Hong Kong și impune sancțiuni drastice Chinei

Trump anulează privilegiile din Hong Kong și impune sancțiuni drastice Chinei

“Hong Kong va fi tratat la fel ca și China continentală”, a spus președintele american, anunțând, de asemenea, că a inițiat o serie de normative pentru a impune sancțiuni oficialilor chinezi care pun în aplicare legislația ce contravine drepturilor anterior statuate în Hong Kong. “Nu vor mai exista privilegii speciale, niciun tratament economic special și nici un export de tehnologii sensibile”, a anunțat președintele Trump, în cadrul unei conferințe de presă în Rose Garden, oficializând pentru prima dată decizia administrației americane de retrage statutul special al teritoriului. Trump a mai declarat reporterilor că a semnat Legea privind autonomia din Hong Kong, normativ care a fost adoptat în unanimitate la Congres la începutul acestei luni. „Această lege oferă administrației mele noi instrumente puternice pentru a răspunde persoanelor și entităților implicate în suprimarea libertății Hong Kong-ului”, a anunțat Donald Trump în conferința de presă, făcând, de asemenea, cunoscut, faptul că nu are de gând să întrețină un dialog pe această temă cu președintele chinez Xi Jinping.
Cum Statele Unite se află pe locul 1 în lume în materia îmbolnăvărilor Covid, cu nu mai puțin de 3,4 milioane de cazuri înregistrate până în prezent, Trump nu a pierdut prilejul de a-și mai mărturisi încă o dată reporterilor convingerea sa că statul chinez este pe deplin responsabil pentru ascunderea coronavirusului și dezvoltarea sa pandemică la nivel mondial. De asemenea, declarația politică a președintelui a luat ulterior o turnură electorală, transformându-se într-un atac la adresa contracandidatului său în alegerile prezidențiale, democratul Joe Biden. ”Joe Biden și președintele Obama au dat liber Chinei să ne acapareze fabricile, să ne jefuiască comunitățile și să ne fure cele mai prețioase secrete”, a afirmat președintele Donald Trump.

Îngrijorări în fosta colonie britanică cedată Chinei

Într-un Hong Kong care, până la apariția noii legi de securitate, s-a bucurat de libertăți unice care nu se văd în China continentală, schimbul de declarații oficiale pe tema sancțiunilor bilaterale sino – americane a stârnit o vie îngrijorare. Deși activiștii pentru libertăți sociale din teritoriu anunțau că noua lege de securitate impusă de Beijing va pune capăt statutului special al Hong Kong-ului, convenit în baza unui pact din 1984 între China și Marea Britanie, exista totuși speranța unei căi de mijloc bazate pe compromisuri politice de ambele părți. Noua legislație de securitate națională din insulă consfințește cea mai drastică schimbare a peisajului politic local din 1997 și până în prezent.

China amenință Statele Unite cu represalii!

Într-un comunicat replică la declarațiile președintelui Donald Trump, ministerul chinez de externe a condamnat pozițiile exprimate de Washington, cerând administrației americane să înceteze imixtiunea în afacerile interne ale Chinei.

Ministerul chinez de externe a declarat că autoritățile de la Beijing vor impune, de asemenea, sancțiuni cu rol de represalii împotriva persoanelor și entităților americane. “China va lua toate măsurile necesare ca răspuns, pentru a-și proteja interesele legitime”, se arată în declarația oficialilor chinezi, fapt ce ar putea viza în special companiile internaționale cu sediul în Hong Kong, obligate, într-o astfel de situație să-și reevalueze strategiile de funcționare.
Hong Kong era până în prezent un hub de redistribuire comercială cu statut privilegiat, ceea ce însemna că mărfurile internaționale ce traversau insula către SUA, venind din orice parte a lumii, chiar și din China, puteau evita taxele speciale vamale instituite de către Statele Unite. Fără regimul preferențial al insulei, companiile chineze continentale vor căuta un alt hub privilegiat în care să-și trimită mărfurile, fapt care va atrage, pe cale de consecință, un impas economic în sfera căruia vor intra operatorii logistici din Hong Kong. Per ansamblu, însă, în lipsa ratei mici de impozitare, a locație geografice bune, și a convertibilității valutare din insulă, toate companiile multinaționale, inclusiv cele americane, care folosesc Hong Kong ca hub regional, vor avea de suferit.

Tensiuni continue între China și Statele Unite

Relațiile dintre Washington și Beijing au devenit din ce în ce mai tensionate în ultimele luni, în special de la debutul pandemiei la orginea căreia, administrația celui mai greu afectat stat al lumii, SUA, este convinsă că se află strategia Partidului Comunist Chinez. “Relația cu China a fost grav deteriorată. Puteau stopa pandemia, ar fi putut să o oprească, însă nu au făcut-o”, declara Donald Trump la momentul în care Statele Unite intraseră pe deplin sub asediul coronavirusului. SUA s-au și retras oficial săptămâna trecută din Organizația Mondială a Sănătății, un for pe Trump l-a acuzat că este subordonat intereselor Chinei. De asemenea, săptămâna trecută, administrația Trump a anunțat sancțiuni împotriva Chinei, considerată responsabilă pentru încălcarea drepturilor omului împotriva minorităților musulmane din Xinjiang, iar luni a declarat ca fiind ilegale majoritatea revendicărilor teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.

 

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă