16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump dă asigurări cu privire la summit

Trump dă asigurări cu privire la summit

”Nimic nu s-a schimbat în privinţa Coreei de Nord din câte ştim noi, nu ni s-a spus nimic”, a declarat el joi în Biroul Oval, în pofida unor îndoieli pe care Phenianul le face să planeze asupra întâlnirii istorice prevăzute pe 12 iunie în Singapore.

”Echipele noastre se află în acest moment în contact cu ei în vederea organizării”, a adăugat el, primindu-l pe secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Orice acord se va face ”cu Kim Jong Un”, a subliniat al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, evocând ”protecţii foarte puternice” cu privire la acesta din urmă.

”El va fi în ţara sa, el îşi va conduce ţara, ţara sa va deveni foarte bogată”, a spus şeful statului american, evocând Coreea de Sud drept posibil model în vederea dezvoltării industriale a Nordului.

După luni de apropiere şi destindere diplomatică, Nordul a operat o revenire spectaculoasă la retorica sa tradiţională, anulând o întâlnire intercoreeană şi evocând posibilitatea de a pune în discuţie întâlnirea aşteptată, în Asia ori altundeva în lume, cu Trump.

Coreea de Nord a dat asigurări joi că nu va angaja discuţii cu Seulul în actuala stare de lucruri, catalogându-i pe conducătorii sud-coreeni drept ”ignoranţi şi incompetenţi”.

Phenianul protestează faţă de un exerciţiu anual – Max Thunder -, un antrenament militar în curs între Eul şi Washington, în peninsulă.

Exerciţiul implică aproximativ 100 de avioane din ambele ţări – inclusiv mai multe avioane americane de vânătoare invizibile pe radar de tip F-22 “Raptor”, oaia neagră a Coreei de Nord care vede în aceste aeronave ameninţarea unor atacuri aeriene chirurgicale.

”Dacă întâlnirea are loc, ea va avea loc, iar dacă nu are loc, noi vom trece la etapa următoare”, a mai declarat Trump, referindu-se la summitul programat. ”Vom vedea”, a adăugat el, reluând astfel formula sa favorită.

FĂRĂ ”MODEL LIBIAN”

Preşedintele american a declarat totodată că ”modelul libian” de ”denuclearizare” nu este în niciun caz cel pe care doreşte să-l propună în peninsula coreeană.

”Modelul libian nu este deloc lucrul la care ne gândim”, a declarat el, contrazicându-l pe consilierul său pe probleme de securitate naţională John Bolton, care a declarat în urmă cu câteva zile la televiziune că aceasta este punctul de referinţă al administraţiei americane în negocierile viitoare.

Declaraţile lui Bolton au provocat furia Phenianului, care a denunţat o ”tentativă sinistră” de a impune Coreei de Nord ”soarta Libiei şi Irakului”.

După luni de negocieri – secrete – cu Statele Unite şi Regatul Unit, Libia a anunţat în 2000 că renunţă la programele sale vizând să obţină armament chimic, biologic sau nuclear (ADM).

În 2006, Washingtonul a anunţat restabilirea relaţiilor diplomatice cu Tripoli.

Cinci ani mai târziu, liderul libian Muammar Gaddafi a fost ucis într-o revoltă susţinută de bombardamente NATO.

”Dacă vă uitaţi la ceea ce s-a întâmplat cu Gaddafi (…), ne-am dus la faţa locului pentru a-l învinge”, a subliniat Trump, făcând o ”scurtătură” istorică între diverse etape, situate la câţiva ani distanţă, în relaţiile cu Libia.

”Asta s-ar putea întâmpla dacă nu ajungem la un acord, dar dacă ajungem la un acord, cred că Kim Jong Un va fi foarte fericit”, a continuat el.

Washingtonul cere ”denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă” a Coreei de Nord.

Însă, pentru moment, Phenianul nu a făcut publice concesiile pe care le propune, cu excepţia angajamentelor în vederea ”denuclearizării” ”peninsulei coreene” – o formulă interpretabilă.

Phenianul a petrecut ani de zile să-şi constituie arsenalul nuclear, efectuţnd anul trecut al şaselea test atomic, cel mai puternic de până în prezent. Ambiţiile sale militare i-au adus multiple salve de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă