15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump dă de pământ cu Theresa May și noul său plan pentru...

Trump dă de pământ cu Theresa May și noul său plan pentru Brexit

Un interviu al președintelui american în tabloidul britanic The Sun pune gaz pe foc în ceea ce era deja un eveniment tensionat: vizita lui Donald Trump într-o Mare Britanie divizată pe tema Brexit. Interviul, publicat în așa fel încât să coincidă cu prima zi a lui Trump în Regatul Unit, scoate în evidență un Trump complet nemulțumit de perfomanța Theresei May în privința Brexit.

Subiectul principal al vizitei lui Trump este un posibil acord de liber-schimb ce ar putea fi semnat între Marea Britanie și Statele Unite în urma Brexit-ului. Noul plan de Brexit „soft” al lui May, însă, aruncă o umbră de îndoială, din punctul lui Trump de vedere, asupra acestui acord. „Dacă fac o înțelegere ca asta (noul plan de Brexit – n.r.), noi vom discuta cu Uniunea Europeană în locul Regatului Unit, așa că probabil că va ucide acordul”, le-a spus Trump jurnaliștilor de la The Sun.

Spusele lui Trump vin să contrazică ceea ce susținea May despre planul său, cum că ar permite în același timp păstrarea accesului facil la piața comună UE și negocierea unor acorduri bilaterale profitable pentru Marea Britanie.

„Aș fi făcut-o foarte diferit. De fapt, i-am spus Theresei May cum să o facă, dar nu a fost de acord, nu m-a ascultat. A luat-o pe calea ei. Aș spune, de fapt, că a luat-o pe calea opusă. Nu-i nicio problemă. Ar trebui să negocieze cum poate mai bine. Dar e rău ce se întâmplă”, a mărturisit Trump în interviu. „Înțelegerea pe care ea o încheie (cu UE – n.r.) e foarte diferită de cea pe care au votat-o oamenii. (…) Știu că au fost multe demisii. Nu le place multor oameni.”

Despre Boris Johnson, unul dintre arhitecții Brexit-ului și ministru demisionar de externe în guvernul May, Trump a declarat că ar fi un prim-ministru grozav și ca „are ce-i trebuie” pentru această funcție.

Trump s-a referit și la migrație, care distruge, din punctul său de vedere, cultura europeană, iar primarul Londrei, Sadiq Khan, una dintre țintele preferate ale președintelui, este un primar slab, care a facut o treabă foarte proastă în lupta contra terorismului.

Potrivit BBC News, după publicarea interviului, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că Trump n-a zis nimic rău de May în discuția cu The Sun și că Trump o respectă și o place mult pe aceasta.

Trump și May se întâlnesc astăzi la locuința din provincie a primului-ministru britanic în Chequers, Buckinghamshire. Vizita oficială a lui Trump se va încheia cu o întrevedere cu regina Elisabeta a II-a, dar va continua cu un mic concediu privat al familiei Trump la clubul de golf pe care președintele american îl deține în Scoția.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă