10.1 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Trump îl felicită pe Erdogan pentru că a sfidat somațiile americane, kurzii îi mulțumesc lui Putin

La rândul lui, Trump a afirmat că că un ”mare succes” a avut loc în Siria prin crearea ”zonei de securitate” instituite de invazia turcă şi a anunţat că ridică sancțiunile economice impuse Ankarei la începutul ofensivei lui Erdogan.

Cât se poate de concret, Trump îl felicită pe Erdogan că nu a luat în seamă somația Washingtonului, după ce Administrația sa a insistat inclusiv cu amenințări, promițând că va distruge economia turcă dacă Ankara nu-și încetează incursiunea din Siria. Este absolut o elucubrație din punct de vedere diplomatic, și deosebit de grav pentru imaginea internațională a SUA. Să nu uităm, de asemenea, că tot din pricina lui Trump a intrat Erdogan în Siria, fiindcă președintele american și-a retras trupele de acolo, fără nicio altă rațiune decât cea autodistructivă.

Dincolo de acestea, într-o convorbire telefonică cu ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, Mazloum Abdi, conducătorul kurd al SDF a adresat mulţumiri preşedintelui Vladimir Putin şi Federaţiei Ruse pentru dorinţa lor de a dezamorsa războiul din regiunea şi de a cruţa civilii de acest flagel”, potrivit unui comunicat al organizației kurde. Vorbim efectiv de un apogeu al auto-mutilării americane în teren, fiindcă ani de zile kurzii din SDF și din YPG au fost aliați ai americanilor în conflictul civil din Siria. “Trădați” de americani prin retragerea lui Trump de acum două săptămâni, aceștia s-au aruncat în brațele rușilor (veșnicii rivali ai SUA) și au făcut și pace cu regimul din Siria.

Ultima oră
Pe aceeași temă