12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump încă consideră sancțiuni asupra Turciei

Trump încă consideră sancțiuni asupra Turciei

Administrația Trump încă intenționează să impună sancțiuni asupra Turciei și să o elimine dintr-un program critic de combustibil pentru avioanele F-35 dacă aliatul NATO va dobândi un sistem de apărare rusesc, în ciuda asigurărilor contrare ale președintelui turc.

După întâlnirea cu președintele american Donald Trump în week-end în Japonia, președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că Ankara va avea parte sancțiuni americane dacă va cumpără sistemul de apărare anti-aerian S-400 din Rusia.

Trump a părut sa-i simpatizant lui Erdogan la discuții și a renunțat să se angajeze în mod public la sancțiuni.

Dar oficialii guvernului S.U.A. au declarat că, cel puțin acum, administrația intenționează să impună sancțiuni Turciei și să o scoată din programul de avioane F-35, dacă  livrarea sistemului rus S-400 continuă.

“Statele Unite au afirmat în mod consecvent și clar că Turcia se va confrunta cu consecințe achiziției S-400, inclusiv suspendarea achizițiilor și a participărea la programul F-35 și impunerea de sancțiuni prin intermediul Legii sancțiunilor (CAATSA) “, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

La Pentagon, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, colonelul Mike Andrews, a spus: “Nimic nu s-a schimbat”.

“Achiziționarea Turciei a sistemului rusesc S-400 de apărare antirachetă este incompatibilă cu programul F-35. Turcia nu va avea permisiunea de a avea ambele sisteme “, a spus Andrews.

Dacă Statele Unite elimină Turcia din programul F-35 și impun sancțiuni asupra țării aliate NATO, aceasta ar fi una dintre cele mai semnificative rupturi în relația dintre cele două națiuni.

Trump ar putea încerca să schimbe situația actuală, încercând să amâne sancțiunile. O astfel de mișcare ar ajuta Ankara, dar ar fi o lovitură pentru aliații lui Trump în Congres.

El a anunțat planurile de retragere a trupelor americane din Siria în decembrie anul trecut, după o altă conversație cu Erdogan, în ciuda opoziției consilierilor militari americani și a aliaților S.U.A. El a redus ulterior amploarea retragerii si a permis unor trupe să rămână în Siria.

Vorbind săptămâna trecută, în Japonia, Trump a acuzat administrația fostului președinte Barack Obama că nu a ajutat Turcia să achiziționeze o alternativă americană sistemului S-400s – rachetele Patriot, realizat de Raytheon Co (RTN.N). El a spus că Erdogan nu a fost vină.

“A fost tratat foarte nedrept”, a spus Trump.

Cele mai citite

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă