Trump nu mai vrea să folosească alte cuvinte: ”Un ZID este un ZID!”

Trump nu mai vrea să folosească alte cuvinte: ”Un ZID este un ZID!”

Donald Trump şi-a schimbat din nou retorica cu privire la proiectul său emblematic din campanie - zid de beton? barieră de oţel? - în contextul în care în Congres se reiau negocieri în căutarea unui compromis bugetar, relatează AFP.

Rl online 0 comentarii

Unii aleşi republicani, dar şi Donald Trump însuşi din când în când, scot în faţă, de mai multe săptămâni, cuvântul ”barieră” la frontiera cu Mexicul, cu speranţa de a face proiectul mai acceptabil în ochii democraţilor şi de a evita un nou "shutdown".

Preşedintele american a apreciat joi că acest lucru nu ajută la nimic.

”Să le numim de-acum ziduri şi să încetăm jocurile politice!”, a scris el pe Twitter, ca şi cum s-ar adresa propiriilor consilieri. ”Un ZID este un ZID!”, a adăugat el, cu majuscule.

Într-o rafală de tweet-uri, el a apreciat totodată că aleşii republicani îşi pierd timpul să negocieze.

”Democraţii (...) nu vor debloca banii pentru a construi zidul de care avem disperată nevoie”.

El a refirmat, de asemenea, că zidul va ieşi din pământ ”într-un fel sau altul”, sugerând din nou că ar putea să declare ţara în situaţie ”de urgenţă”, o măsură care i-ar permite să  activeze prevederi extraordinare, cu scopul de a ocoli Congresul.

La finalul celui mai îndelungat "shutdown" din Istoria americană, Trump a sfârşit prin a ceda în faţa democraţilor, la sfârşitul lui ianuarie, acceptând o finanţare temporară a administraţiilor federale, fără ca vreun dolar să fi fost deblocat pentru zid.

Însă acest respiro este doar temporar. El se încheie la 15 februarie.

Comentarii

loading...