Trump, pe cale să arunce SUA într-un război economic direct cu UE

Trump, pe cale să arunce SUA într-un război economic direct cu UE

UE trebuie să fie exceptată permanent de la taxele vamale speciale impuse de Administraţia SUA la importurile de oţel şi aluminiu, solicită Comisia Europeană, avertizând că "incertitudinea" generată de măsurile preşedintelui Trump afectează companiile europene.

Iulian Budușan 0 comentarii

Preşedintele Donald Trump a invocat prevederile unei legi comerciale din anul 1962 pentru a impune taxe vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, pentru protejarea producătorilor americani. Casa Albă a anunţat luni prelungirea până la 1 iunie a excepţiilor temporare de la aceste taxe în relaţia cu Uniunea Europeană, Canada şi Mexicul. Au fost semnate acorduri permanente de exceptare cu Argentina, Australia şi Brazilia.

"Comisia Europeană a luat act de hotărârea Statelor Unite de a prelungi exceptarea de la taxele la importurile de oţel şi aluminiu pentru o perioadă scurtă, până la 1 iunie 2018", se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"Decizia SUA prelungeşte incertitudinea pieţelor, situaţie care afectează deja procesul decizional în mediile de afaceri. Uniunea Europeană trebuie să fie exceptată permanent şi total de la aceste măsuri, întrucât nu pot fi justificate prin raţiuni de securitate naţională", atrage atenţia Comisia Europeană.

 "Volumul excesiv în sectoarele oţelului şi aluminiului nu provine din Uniunea Europeană. Dimpotrivă, UE a iniţiat contacte, în ultimele luni, la toate nivelurile posibile, cu SUA şi alţi parteneri, pentru a găsi o soluţie la această problemă", subliniază Executivul UE.

"De asemenea, UE a semnalat în mod consistent intenţia de a discuta despre actualele probleme de acces pe pieţe de interes pentru ambele părţi, dar a transmis foarte clar şi că, în calitatea de partener şi prieten de mult timp al SUA, nu va negocia sub ameninţări. Orice viitor program transatlantic de cooperare trebuie să fie echilibrat şi reciproc benefic",insistă Comisia Europeană.

Comentarii

loading...