21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTrump primește săgeți și de la Consiliul Europei pe chestiunea avertizorului de...

Trump primește săgeți și de la Consiliul Europei pe chestiunea avertizorului de integritate

Chestiunea vine chiar la țanc în contextul în care Trump se află pe calea destituirii din demnitatea de președinte al Statelor Unite în urma unor acuzații și dezvăluiri făcute de un avertizor de integritate care a semnalat o discuție controversată dintre Trump și președintele Ucrainei.

“Opinia noastră cu privire la avertizorii de integritate se schimbă şi din ce în ce mai mult se consideră că ei sunt actori-cheie ai sistemelor noastre democratice”, a insistat deputatul centrist în timpul prezentării raportului. “Dezvăluirea de disfuncţionalităţi grave în interesul public trebuie să devină reflexul normal al oricărui cetăţean responsabil care are cunoştinţă despre pericole grave la adresa interesului general”, a subliniat el în preambulul raportului său.

În textul său, fără caracter constrângător şi care a dus la adoptarea, marţi, a unei rezoluţii în APCE, Waserman preconizează în jur de zece măsuri de pus în aplicare, printre care o evoluţie a dreptului de azil, crearea unei reţele europene de agenţii naţionale independente “pentru însoţirea” avertizorilor de integritate şi o “co-construcţie cetăţenească de legislaţii”.

Textul preconizează de asemenea crearea de fonduri naţionale de ajutor pentru “whistlebloweri”, copleşiţi de amenzi, aplicate persoanelor sau organizaţiilor care nu au respectat legislaţia privind avertizorii de integritate.

În aprilie, Parlamentul European a aprobat o propunere de directivă pentru a-i apăra mai bine pe avertizorii de integritate în Europa şi pentru a-i pune la adăpost în faţa ameninţărilor sau represaliilor judiciare sau a altor persoane care au semnalat un scandal la nivel intern sau public.

APCE, ce reuneşte parlamentari din 47 de ţări ale Consiliului Europei, recomandă de acum ţărilor nemembre ale UE “să se inspire din acest text pentru a adopta sau reforma legislaţia lor naţională”. De asemenea, i se cere Consiliului de Miniştri, executivul Consiliului Europei, “să înceapă pregătirile pentru a negocia un instrument juridic constrângător, sub forma unei Convenţii a Consiliului Europei”.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă