18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump: Programul meu nu este nici republican, nici democrat. Este al poporului...

Trump: Programul meu nu este nici republican, nici democrat. Este al poporului american

“Programul pe care vi-l prezint în această seară nu este nici republican, nici democrat. Este al poporului american”, a declarat el, purtând emblematica sa cravată roşie, în faţa a peste 500 de aleşi.

“Împreună putem să punem capăt deceniilor de blocaj politic, să vindecăm rănile vechi, să construim noi coaliţii”, a adăugat el, ţinându-se destul de fidel de textul de pe telepromtere.

Cu 21 de luni rămase până la viitoarele alegeri prezidenţiale, unde aşteaptă să câştige al doilea mandat, republicanul a denunţat în Congres, anchetele judiciare “ridicole” şi “partizane” din cadrul investigaţiei procurorului special Robert Mueller asupra presupuselor legături între echipa sa de campanie şi Rusia.

Pe un teren mai puţin minat, el a avansat date economice foarte bune şi a vorbit despre o piaţă a muncii extrem de dinamică.

“După 24 de luni de progrese rapide, întreaga lume ne invidiază economia, armata noastră este cea mai puternică de pe Pământ, iar SUA câştigă în fiecare zi”, a declarat el.

Deşi a afirmat încă o dată că zidul de la frontiera cu Mexicul “va fi construit”, el nu a mai declarat acest plan, aşa cum a lăsat de înţeles, drept unul de “urgenţă naţională”, procedură excepţională care i-ar fi permis să evite Congresul.

Evocând rapid şi chestiunile legate de sănătate, Trump le-a fixat ca obiectiv aleşilor din Congres să aloce mijloacele necesare pentru “a elimina epidemia de HIV” din SUA în următorii zece ani.

Capitolul consacrat politicii externe i-a adus aplauze din partea taberei sale republicane.

“Marile naţiuni nu se bat în războaie fără sfârşit”, a afirmat Trump pentru a justifica retragerea anunţată a trupelor americane din Siria, dar şi din Afganistan, ţară în legătură cu care a evocat discuţii “constructive” cu talibanii.

Preşedintele american a profitat de asemenea de discurs pentru a anunţa ţara şi data viitorului său summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un: 27 şi 28 februarie în Vietnam.

Potrivit EFE, Trump a reconfirmat totodată că recunoaşte ”guvernului legitim al Venezuelei” şi pe deputatul Juan Guaidó ca ”noul preşedinte interimar” al acestui stat şi l-a condamnat pe liderul venezuelean Nicolas Maduro pentru că şi-a adus ţara într-o ”stare de sărăcie extremă”.

Un fapt remarcabil: discursul a fost întrerupt de un ‘La mulţi ani’ cântat în cor când preşedintele l-a prezentat pe Judah Samet, supravieţuitor al atacului armat de la sinagoga din Pittsburgh la sfârşitul lunii octombrie. “Nu o fac pentru mine”, a adăugat Trump în râsetele sălii.

Cel de-al 45-lea preşedinte al SUA şi-a încheiat discursul de puţin peste 80 de minute pe un ton de conciliere: “Trebuie să alegem dacă ne definim prin diferenţele dintre noi sau dacă avem îndrăzneala de a le transcede”.

Viitoarea luptă pentru buget, care va avea o primă rundă la 15 februarie, ar putea totuşi să marcheze reluare unei confruntări politice nemiloase până la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020, încheie AFP.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă