4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump relansează Războiul Stelelor pentru a contracara Rusia și China

Trump relansează Războiul Stelelor pentru a contracara Rusia și China

La ceremonia semnării, care a avut loc la baza militară Fort Drum, în statul New York, președintele a precizat că această finanțare „va oferi militarilor americani puterea de foc de care au nevoie pentru a câștiga oricare conflict rapid și în mod decisiv“.

Donald Trump și vicepreședintele Mike Pence au anunțat crearea până în 2020 a unei armate consacrate acestui obiectiv. Finanțarea deblochează 69 miliarde de dolari pentru operațiuni externe în curs,  prevede o creștere cu 2,6% a salariilor membrilor forțelor armate și autorizează investiții de zeci de miliarde în modernizarea Marinei, Forțelor Aeriene și a rachetelor de apărare a SUA.

Referindu-se la Forța Spațială, pe care liderul de la Casa Albă dorește să o transforme în al șaselea departament al forțelor armate, Trump a subliniat că va necesita o finanțare complementară care va trebui aprobată de Congres.

Trump dorește crearea unei Forțe Spațiale pentru contracararea avansului Rusiei și Chinei. După ce s-a aflat în centrul strategiei lor militare în anii 1980, Statele Unite au abandonat spațiul Rusiei și Chinei și președintele american dorește recucerirea cerului prin crearea unei armate speciale în cadrul forțelor militare americane.

 

Rusia dezvoltă arme de distrugere a sateliților

„Statele Unite consideră drept îngrijorătoare eforturile Rusiei de a dezvolta arme spaţiale, inclusiv sisteme laser mobile pentru distrugerea sateliţilor în spaţiu“, a declarat și Yleem D.S. Poblete, asistent al secretarului de stat pentru Controlul Armelor.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dezvăluit în martie „şase noi sisteme ofensive majore“, inclusiv sistemul laser mobil Peresvet.

„Pentru Statele Unite aceasta este o dovadă suplimentară că acţiunile rusești nu corespund cu afirmaţiile lor“, a adăugat Poblete. Un delegat rus, prezent la Conferinţa ONU pentru Dezarmare, a criticat afirmaţiile lui Poblete, pe care le-a catalogat ca fiind nefondate şi calomnioase.

În 1983, Ronald Reagan a lansat inițiativa de apărare strategică vizând amplasarea de zeci de sateliți pentru doborârea în zbor a rachetelor sovietice înainte de a-și lovi țintele. După 35 de ani, Donald Trump vrea crearea forței spațiale pentru ca SUA să recucerească supremația afectată de China și Rusia. „Războiul stelelor“ se află acum în centrul preocupărilor strategice americane.

În anii 1980, americanii câștigaseră bătălia Lunii și dominau spațiul cu patru navete spațiale. Astăzi, ei sunt incapabili să trimită un om pe orbită și trebuie să recurgă la serviciile rușilor pentru a ajunge la Stația Spațială Internațională.

Și există temeri că sateliții lor civili și militari pot fi atacați de rachete rusești și chineze sau pot fi ținte ale atacurilor cibernetice nord-coreene și iraniene.

Deja s-au raportat „mișcări neprietenoase“ în jurul sateliților francezi și experții se întreabă dacă este vorba despre premisele unei lupte strategice.

În ultimele luni au fost lansate semnale de alarmă și în Adunarea națională franceză. Generalul Jean-François Ferlet, șeful Informațiilor Militare, s-a declarat îngrijorat de „microsateliții cu comportament suspect, chiar neprietenos, ce gravitează în jurul sateliților noștri cei mai sensibili“.    

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă