12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalTrump scoate armata pe străzi pentru a pune capăt distrugerilor din orașele...

Trump scoate armata pe străzi pentru a pune capăt distrugerilor din orașele americane!

Președintele Statelor Unite a vorbit la Casa Albă pe fundalul sirenelor de poliție și al focurilor de arme cu gaze lacrimogene utilizate de forțele de ordine pentru dispersarea manifestanților din Washington.

„În mai multe state, guvernatorii locali au eșuat în privința luării măsurilor necesare pentru a-și proteja rezidenții”, a declarat Trump în timpul unei declarații susținute la Rose Garden. „Mobilizez toate resursele federale disponibile, civile și militare, pentru a opri revolta și jafurile, pentru a pune capăt distrugerilor și incendierilor și pentru a proteja drepturile americanilor care respectă legea”, a adăugat președintele Statelor Unite.

Decizia lui Trump are bază legală istorică

Anunțul președintelui Statelor Unite ale Americii privind desfășurarea trupelor militare din serviciul activ a născut o serie de controverse. Dincolo de dezbaterile contradictorii din spațiul public însă, Donald Trump are susținerea legală necesară unei astfel de măsuri, inițiativa sa fiind reglementată atât prin Actul Posse Comitatus cât și prin Legea Insurecției.

Actul Posse Comitatus este o lege federală a Statelor Unite, semnată la 18 iunie 1878 de către președintele Rutherford B. Hayes. Scopul actului – în concordanță cu Legea Insurecției – este de a reglementa puterile guvernului federal în utilizarea personalului militar federal pentru a aplica politicile interne în Statele Unite.

Legea insurecției este, de departe, cea mai importantă excepție a actului Posse Comitatus, fiind considerată cheia legală care deblochează limitările instituite în materia folosirii forțelor militare naționale, fie prin federalizarea Gărzii Naționale, fie prin invocarea Titlului 10 al Codului Statelor Unite, cel care evidențiază rolul forțelor armate și oferă baza legală pentru rolurile, misiunile și organizarea fiecăruia dintre serviciile militare.

Potrivit normativelor menționate, în anumite condiții, dacă există o insurecție în desfășurare într-unul dintre statele americane, președintele poate apela Gărzile Naționale ale altor state în serviciul federal dar poate să și folosească armata federală pentru a suprima insurecția.

Această autoritate a fost invocată în mai 1992, când guvernatorul Californiei, Pete Wilson, a apelat la Legea Insurecției în solicitarea asistenței militare federale a președintelui George Bush, ca răspuns la revoltele din Los Angeles, după ce un juriu a achitat pe ofițerii implicați în arestarea și bătaia lui Rodney King. În cererea sa privind autorizarea trupelor federale de a patrula prin Los Angeles, Wilson a specificat faptul că Garda Națională din California nu avea capacitatea de a potoli tulburările interne. La scurt timp după aceea, Bush a emis un ordin prin care a autorizat Secretarul Apărării să federalizeze Garda Națională din California și să desfășoare personalul activ al armatei din bazele din California pe scenele revoltelor.

Trump decis să stopeze în cel mai scurt timp jaful și distrugerea

În declarația sa, Donald Trump a arătat că este hotărât să pună capăt ”revoltelor și nelegiuirilor care s-au răspândit în Statele Unite”. ”Le vom stopa acum!”, a punctat imperativ președintele american, menționând faptul că a recomandat guvernatorilor să își activeze trupele de gardă națională, dacă este nevoie. „Dacă un oraș sau stat refuză să ia măsurile necesare pentru a apăra viața și proprietatea rezidenților lor, atunci voi solicita intervenția armatei Statelor Unite și voi rezolva rapid problema”, a accentuat Donald Trump.

Vizită cu încărcătură simbolică la Biserica Sf. Ion

Alocuțiunea lui Trump s-a desfășurat, în mod inedit, pe fundalul confruntărilor existente în apropiere, între manifestanți și forțele de poliție, patrulele călare intervenind împreună cu forțele speciale de ordine publică, pentru a dispersa protestatarii, la doar câteva străzi distanță de Casa Albă.

Resorturile unei asemenea stări de fapt au devenit evidente în momentul în care președintele american, la finalul declarațiilor de presă, a părăsit Rose Garden, spunând reporterilor că va merge într-un ”loc sacru”, și s-a îndreptat către Biserica Sf. Ioan din apropiere, traversând Parcul Lafayette parțial incendiat în timpul protestelor soldate cu distrugeri de duminică seara. Biserica Sf. Ioan este un loc de rugăciune de tradiție pentru titularii mandatelor de la Casa Albă, fiecare președinte din perioada modernă a SUA participând acolo la cel puțin un serviciu religios.

Flancat de agenții serviciilor secrete americane și de membrii personalului, Donald Trump s-a lăsat fotografiat cu o Biblie, adresând atât asistenței cât și protestatarilor aflați în apropiere un mesaj încăcat de emoție: „Eu sunt, conform legii, președintele dvs. de drept, un aliat al protestatarilor pașnici”.

Trump a acuzat din nou distrugerile și jefuirea agenților economici și întreprinzătorilor din Washington, New York, Philadelphia, Chicago, Atlanta și alte orașe de către „anarhiști profesioniști, mafioți violenți” și grupuri de presiune și dezordine socială precum „Antifa”. „Acestea nu sunt acte de protest pașnice, acestea sunt acte de teroare domestică”, a spus președintele, numind violența o „ofensă adusă umanității și o crimă împotriva lui Dumnezeu”.

Invocând faptul că țara vrea „creația și nu distrugerea”, ”securitatea și nu anarhia”, ”vindecarea și nu ura”, ”justiția și nu haosul”, președintele american a conchis: „Vom reuși 100%. Țara noastră câștigă întotdeauna!”.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă