Trump şi Erdogan au discutat despre crearea unei zone de securitate în Siria

Trump şi Erdogan au discutat despre crearea unei zone de securitate în Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său american Donald Trump au discutat luni într-o convorbire telefonică despre crearea unei ''zone de securitate'' în nordul Siriei, a anunţat preşedinţia turcă, relatează AFP şi Reuters.

Rl online 0 comentarii

Cei doi lideri "au discutat despre ideea creării unei zone de securitate fără ameninţarea terorismului în nordul ţării", potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce, citează Agerpres.

Discuţia telefonică a avut loc în momentul în care cele două ţări traversează un nou episod de tensiuni în legătură cu soarta Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), un grup armat kurd considerat "terorist" de Ankara, însă susţinut de Washington în lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI).

Ankara nu şi-a ascuns dorinţa de a lansa o operaţiune militară împotriva YPG, însă Washingtonul încearcă, după anunţul în decembrie al retragerii sale din Siria, să-şi asigure aliaţii de sprijinul său.

În timpul discuţiei telefonice, preşedintele Erdogan i-a spus omologului său american că Turcia este gata să ofere "orice tip de susţinere" Statelor Unite în cadrul retragerii sale din Siria.

La rândul său, Trump "şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu Turcia pentru a răspunde îngrijorărilor sale în ceea ce priveşte situaţia securităţii în nord-estul Siriei şi a subliniat importanţa pentru Washington ca Ankara să nu îi maltrateze pe kurzi sau alte grupuri cu care (SUA) au luptat pentru a învinge Statul Islamic", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Donald Trump a vorbit duminică într-un mesaj pe Twitter despre crearea în Siria a unei "zone de securitate" de 30 de kilometri. Secretarul de stat Mike Pompeo a precizat luni, la sfârşitul unei vizite în Arabia Saudită, că este vorba despre o zonă situată de-a lungul graniţei turce, pentru a proteja atât miliţiile kurde cât şi Turcia.

Şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu a declarat luni că Turcia nu este împotriva unui astfel de proiect.

Comentarii

loading...