Trump și Macron, marii absenți la Forumul mondial de la Davos

Trump și Macron, marii absenți la Forumul mondial de la Davos

Urgența climatică și tensiunile geopolitice sunt dosarele majore ale Forumului economic mondial de la Davos din acest an (22-25 ianuarie), unde sunt așteptați peste 3.000 de participanți, dintre care câteva zeci de șefi de stat și de guvern.

Gabriela Anghel 0 comentarii

Brexit-ul, criza „vestelor galbene”, „shutdown” sau războiul comercial sunt „afacerile interne” pentru care un număr de lideri mondiali au renunțat să participe la cel mai celebru forum economic internațional. Marii absenți din acest an sunt președinții american, Donald Trump, francez, Emmanuel Macron, premierul britanic, Theresa May. Donald Trump a anunțat că nu va participa la Forumul de la Davos, un eveniment rar pentru un președinte american în exercițiu, și nici nu va fi reprezentat. Casa Albă a anunțat că a fost anulată și deplasarea delegației care urma să fie condusă de secretarul Trezoreriei,  Steven Mnuchin, și de secretarul de stat, Mike Pompeo. Motivul invocat este „shutdown”, care paralizează din 22 decembrie un sfert din agențiile federale americane și a cauzat impasul bugetar în Congres, unde democrații se opun finanțării zidului pe care Donald Trump inten-
ționează să-l construiască la frontiera cu Mexicul.

O altă absență în acest an va fi și cea a lui Emmanuel Macron, Elysee făcând cunoscut că președintele francez nu va participa la Forum fiind ocupat cu criza „vestelor galbene” și cu lansarea marii dezbateri naționale.  Premierul Marii Britanii a declinat invitația pentru Forumul de la Davos pentru a se concentra asupra problemelor legate de Brexit.

Alți mari absenți de la aceas-
tă amplă dezbatere economică mondială a gotha capitalismului sunt președinții rus, chinez și indian. Vor fi prezenți doar trei lideri din G7 - premierul nipon, Shinzo Abe, cancelarul german, Angela Merkel, și premierul italian, Giuseppe Conte. Lipsa unor șefi de stat și de guvern a fost considerată un semn că Forumul de la Davos a pier-
dut din aura sa, dar pentru șefii marilor companii culisele reuniunii sunt mult mai importante decât manifestațiile sale publice.

Înaintea deschiderii lucrărilor, organizatorii Forumului de la Davos au publicat un raport care analizează principalele riscuri mondiale care pot afecta anul în curs. Pentru a pregăti viitorul, trebuie să stăpânești prezentul, așa poate fi rezumat raportul bazat pe un sondaj la care au participat circa 1.000 experți și actori economici.

A 49-a ediție a Forumului intenționează să analizeze deciziile de luat pentru un mai bun control al celei de-a 4-a revoluții industriale care se anunță și pentru a pune bazele a ceea ce economiștii numesc mondializarea 4.0. Deși Forumul tratează economia, principalele două riscuri ale anului sunt geopolitice pe termen scurt și de mediu pe termen lung și, potrivit experților, aceste două urgențe converg în final spre o destabilizare totală a economiei mondiale. Nouă respondenți la sondaj din zece prevăd o deteriorare a economiei pentru accest an. În ce privește urgența climatică, sunt trei ani de când rapoartele Forumului atrag atenția asupra riscurilor  mediului, experții anunțând în special o creștere continuă a catastrofelor naturale și a crizelor majore legate de problema apei.

Degradarea relațiilor geopolitice

Raportul mai precizează că statele nu conștientizează suficient acest risc pentru că acțiunile colective față de crizele majore nu pot fi luate la ora actuală atâta vreme cât relațiile internaționale sunt deteriorate. 85% din cei intervievați estimează că 2019 comportă riscuri crescute de „confruntări politice între marile puteri”. Aceste instabilități geopolitice reflectă evoluția raporturilor de forță, ca și creșterea diferențelor în valorile fundamentale care animă unele state. Or, tensiunile geopolitice creează pers-
pective economice sumbre. Astfel, diferendele comerciale s-au agravat rapid în 2018 și raportul avertizează că în 2019 creșterea va fi frânată, în special din cauza unei erodări a regulilor și a acordurilor comerciale multilaterale.

Alt punct subliniat de experți este riscul din ce în ce mai mare al atacurilor cibernetice, în evoluție rapidă și care ar putea costa circa 3.000 de miliarde dolari, cauza fiind absența conștientizării vulnerabilității societăților în rețea. Toate aceste temeri se traduc prin degradarea  stării de bine psihologică și emoțională a persoanelor și  specialiștii constată existența unui stres psihologic global și a sentimentului că nu poți controla viitorul.   

Comentarii

loading...