15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalTrump spune că în 24 de ore va fi făcut un anunţ...

Trump spune că în 24 de ore va fi făcut un anunţ privind ”califatul” Statului Islamic

“Avem multe anunţuri formidabile în legătură cu Siria şi cu succesul nostru în eradicarea califatului, iar acest lucru va fi anunţat în 24 de ore”, a declarat Trump în faţa presei la Casa Albă.

Preşedintele american a indicat deja că anunţul oficial, cu o puternică încărcătură simbolică, privind sfârşitul acestui “califat” autoproclamat urmează să fie făcut în curând.

Acest anunţ privind sfârşitul ”califatului”, ceea ce înseamnă pierderea de către SI a tuturor teritoriilor pe care le controla în Siria şi Irak, ar urma să fie un preambul la retragerea trupelor americane din Siria, decretată de Trump în decembrie. Aproximativ 2.000 de soldaţi americani sunt în prezent desfăşuraţi în Siria.

Forţele Democrate Siriene (SDF), o alianţă arabo-kurdă sprijinită de Washington, luptă în acest moment în estul Siriei pentru a elibera şi ultima porţiune de teritoriu controlată de Statul Islamic.

Trump a lăudat din nou vineri acţiunea guvernului său şi a armatei americane în Siria. El a afirmat că s-a împiedicat astfel “masacrarea, probabil, a trei milioane de persoane”.

Decizia americană de retragere din Siria îi pune pe aliaţii occidentali ai Washingtonului într-o poziţie delicată. Ei estimează că sfârşitul califatului, din punct de vedere teritorial, nu înseamnă şi sfârşitul ameninţării reprezentate de gruparea Statul Islamic.

Statele europene se confruntă de asemenea şi cu perspectiva întoarcerii pe teritoriul lor a jihadiştilor plecaţi să lupte pentru SI în Siria şi aflaţi în prezent în detenţia SDF.

Cele mai citite

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă