Trump spune că suspendare este ''un cuvânt murdar, mizerabil, dezgustător''

Trump spune că suspendare este ''un cuvânt murdar, mizerabil, dezgustător''

Preşedintele american Donald Trump a respins joi cu dispreţ discuţia "dezgustătoare" din rândul Democraţilor despre lansarea unei proceduri de suspendare împotriva sa după publicarea rezultatelor anchetei asupra ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial, relatează Reuters.

Rl online 0 comentarii

Discutând cu presa în grădinile Casei Albe înainte de o călătorie spre Colorado, Trump a devenit animat când a oferit o reacţie la declaraţia procurorului special de miercuri.

Mueller a spus că raportul său privind o eventuală complicitate cu Rusia în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016 nu l-a exonerat pe Trump de obstrucţionarea justiţiei şi a precizat că depinde de Congres să decidă dacă el ar trebui să fie suspendat pentru a fi judecat.

Afirmaţiile lui Mueller au alimentat o înmulţire a apelurilor din partea parlamentarilor democraţi pentru declanşarea unei proceduri de suspendare, iar preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, într-o reacţie la declaraţiile procurorului special, a spus că "nimic nu este exclus".

Întrebat dacă se aşteaptă să fie suspendat, Trump a răspuns: "Nu văd cum... Este un cuvânt murdar, mizerabil, dezgustător... Este o uriaşă hărţuire prezidenţială".

El a citat prevederi ale constituţiei potrivit cărora preşedintele poate fi acuzat de "infracţiuni grave şi delicte minore". "Nu a existat nicio infracţiune. Nu a existat niciun delict minor", a spus el.

Deşi Democraţii din Camera Reprezentanţilor nu au decis încă dacă vor merge mai departe cu suspendarea, ei insistă cu un număr de investigaţii care derivă din ancheta asupra ingerinţei ruse.

Administraţia Trump se luptă cu aceste eforturi ale Congresului, inclusiv o tentativă a şefului comisiei pentru taxe din Camera Reprezentanţilor de a obţine declaraţia de impunere fiscală a preşedintelui.

Principalul democrat din comisia de finanţe a Senatului, Ron Wyden, a declarat joi că Departamentul Trezoreriei a rămas pasiv la întrebările despre decizia ministrului Steve Mnuchin de a nu furniza declaraţia de impozitare a lui Trump solicitată de Camera Reprezentanţilor şi a ameninţat că va bloca orice nominalizare pentru departament dacă acesta nu cooperează.

"Congresul are obligaţia constituţională de a supraveghea ramura executivă", a precizat el într-un comunicat.

Într-o postare pe Twitter de dimineaţă, Trump a lăsat impresia că recunoaşte că ingerinţa rusa l-a ajutat să câştige alegerile din 2016 în faţa democratei Hillary Clinton. Răspunzând unor întrebări din partea reporterilor, el a spus mai târziu exact opusul.

"Nu, Rusia nu m-a ajutat să fiu ales", a spus el, adăugând că nu avea nevoie de ajutor pentru a câştiga alegerile.

Trump a spus despre procurorul special Robert Mueller că era într-un conflict grav de interese pentru că anterior îi solicitase să-l numească director al FBI.

"I-am spus NU. În ziua următoare a fost numit procuror special. Un conflict total de interese. Frumos", a postat Trump pe Twitter, fără a furniza dovezi că Mueller, un republican, ar fi solicitat şefia FBI.

În declaraţiile sale către presă, Trump a mai spus că Mueller este un prieten apropiat al fostului director FBI James Comey, pe care Trump l-a concediat la câteva săptămâni după preluarea funcţiei, în prima parte a lui 2017.

"Cred că Mueller este un adevărat 'niciodată Trump' ", a mai spus el.

Comentarii

loading...