Trump tună pe Twitter împotriva aliaților din NATO înaintea summitului de la Bruxelles

Trump tună pe Twitter împotriva aliaților din NATO înaintea summitului de la Bruxelles

Donald Trump, președintele Statelor Unite al Americii, s-a aruncat azi într-o nouă tiradă dură pe Twitter împotriva aliaților săi din NATO, cu două zile înaintea summit-ului de la Bruxelles

Mihai Cernea 0 comentarii

„Statele Unite cheltuiesc pe NATO mult mai mult decât orice altă țară. Nu este nici drept, nici acceptabil. Deși aceste țări și-au crescut contribuțiile de când am devenit eu președinte, trebuie să facă mai mult. Germania e la 1%, SUA e la 4%, iar NATO are un beneficiu mai mare pentru Europa decât pentru SUA,” a scris azi pe Twitter Trump.

„După unele estimări, SUA plătesc pentru 90% din NATO, iar unele țări nici măcar nu se apropie de angajamentul de 2%. Pe lângă aceasta, Uniunea Europeană are un surplus comercial de 151 de milioane de dolari față de SUA și pune bariere comerciale pe produsele americane. NU!”, a continuat nervos președintele American.

Nu este prima dată când Trump își exprima nemulțumirea cu privire la relația dintre Statele Unite și Uniunea Europeană. „Îmi datorezi un trilion de dolari”, i-ar fi spuns Donal Trump Angelei Merkel la prima lor întâlnire, potrivit publicației americane TMP. 

Doar 8 țări NATO au atins pănă acum ținta de 2% din PIB dedicată cheltuielilor militară, stabilită în 2014, printre care și România. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a declarat recent că se așteaptă ca acest număr să ajungă la 15 până în 2024.

Comentarii

loading...