21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTurcia a primit promisiuni din partea SUA că nu vor interveni în...

Turcia a primit promisiuni din partea SUA că nu vor interveni în conflictul cu Siria

‘Turcia va efectua în curând o operaţiune pe care o planifică de mult timp în nordul Siriei’, a declarat Casa Albă într-un comunicat, după o convorbire telefonică între preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

‘Forţele americane nu vor susţine şi nu se vor implica în operaţiune, astfel forţele americane care au învins ‘califatul’ teritorial al Statului Islamic nu vor mai fi în imediata apropiere’, a precizat Casa Albă.

Administraţia de la Washington nu a oferit niciun detaliu cu privire la această operaţiune turcă. Dar preşedintele Erdogan afirmase marţi că Turcia a ajuns la capăt cu răbdarea faţă de SUA pe tema creării unei zone de securitate în nordul Siriei, ameninţând cu o operaţiune militară iminentă.

‘În acest stadiu, nu avem de ales decât să continuăm pe propria noastră cale’, a afirmat şeful statului turc într-un discurs televizat.

Această zonă-tampon urmează să fie creată între frontiera turcă şi zonele siriene controlate de miliţia kurdă Unităţile de apărare a poporului (YPG), susţinute de SUA şi pe care Washingtonul s-a sprijinit în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Ankara consideră această miliţie drept o organizaţie ‘teroristă’.

Preşedinţia turcă a comunicat de asemenea despre apelul telefonic între Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan, dar s-a limitat să indice faptul că cei doi lideri se vor întâlni luna viitoare la Washington pentru a discuta despre instaurarea acestei zone de securitate în nordul Siriei.

Erdogan i-a expus lui Trump ‘frustrarea privind absenţa punerii în aplicare de către armata şi serviciile secrete americane a acordului’ încheiat în august cu Washingtonul cu privire la crearea acestei zone destinate să separe frontiera turcă de teritoriile kurde siriene, se menţionează în comunicatul Ankarei.

Donald Trump l-a invitat pe omologul său turc la Washington, precizează administraţia turcă.

În comunicatul său, Casa Albă subliniază de asemenea posibilitatea de a atribui Turciei întreaga responsabilitate pentru combatanţii europeni din cadrul Statului Islamic deţinuţi în prezent de o coaliţie arabo-kurdă, al cărei vârf de lance este YPG.

‘Guvernul SUA a exercitat presiuni asupra Franţei, Germaniei şi a altor ţări europene, de unde provin combatanţii Statului Islamic capturaţi, să-i ia acasă, dar acestea au refuzat’, a spus Casa Albă.

‘Turcia va fi de acum înainte responsabilă pentru toţi combatanţii ISIS din zonă, capturaţi în ultimii doi ani’, menţionează executivul american.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă