11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTurcia cere SUA să revină asupra deciziei privind avioanele F-35

Turcia cere SUA să revină asupra deciziei privind avioanele F-35

“Invităm SUA să-şi îndrepte greşeala care va deschide răni ireparabile în relaţiile noastre strategice”, a atenţionat Ministerul de Externe al Turciei într-un comunicat.

“Este nedrept să elimini Turcia, unul dintre principalii parteneri în programul F-35”, susţine ministerul turc, respingând afirmaţiile conform cărora sistemele de apărare aeriană ruseşti S-400 ar putea submina capacităţile avioanelor invizibile americane F-35.

Turcia a început să primească primele livrări de componente ale sistemelor ruseşti S-400 la sfârşitul săptămânii trecute şi de atunci livrările au continuat la baza militară aeriană din capitala Ankara. Rămâne neclar când şi unde în această ţară vor fi instalate S-400.

Miercuri, Washingtonul a scos Turcia din programul pentru avioane invizibile F-35 şi a declarat că ea nu va putea achiziţiona acest tip de aparat. Turcia intenţiona să cumpere 100 astfel de avioane.

“Această măsură unilaterală nu respectă spiritul alianţei şi nici nu se bazează pe motive legitime”, se subliniază în comunicatul ministerului turc.

Casa Albă consideră că există un risc ca S-400 să-i poată permite Rusiei să afle secretele tehnologice ale noului avion invizibil american F-35.

Relaţiile dintre SUA şi Turcia s-au deteriorat în urmă cu ani de zile, în parte din cauza conflictului din Siria şi a susţinerii de către Washington a combatanţilor kurzi din această ţară, pe care Ankara îi consideră terorişti.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă