16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalTurcia doreşte ca Adunarea Generală a ONU să adopte o moţiune privind...

Turcia doreşte ca Adunarea Generală a ONU să adopte o moţiune privind Ierusalimul

Într-un interviu acordat postului de radio turc TRT Haber, Cavusoglu a spus că o comisie independentă trebuie să elaboreze un raport privitor la violenţele din Fâşia Gaza şi că Israelul trebuie să se supună legilor.

Trupele israeliene au împuşcat mortal zeci de protestatari palestinieni la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza luni, în ziua când SUA şi-au inaugurat ambasada la Ierusalim.

În 1980, Israelul a votat o lege care a declarat Ierusalimul capitala sa ‘unică şi indivizibilă’, incluzând cartierele palestiniene din partea de est cucerită de statul evreu în 1967 şi pe care palestinienii o doresc drept capitală a statului lor independent la care aspiră. ONU a declarat această decizie ilegală şi le-a cerut statelor care aveau misiuni diplomatice la Ierusalim să le retragă.

Bolivia, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Haiti, Panama, Salvador, Uruguay, Venezuela şi Olanda au dat curs apelului ONU. Costa Rica şi Salvador au revenit în 1984 la Ierusalim, înainte de a pleca din nou în 2006.

În urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, unele ţări au afirmat că vor face acelaşi pas, iar Israelul încearcă să le convingă şi pe celelalte să urmeze acest exemplu.

Cele mai citite

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă