7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalTurcia: intervențiile forțelor siriene din Idlib amenință procesul de pace

Turcia: intervențiile forțelor siriene din Idlib amenință procesul de pace

Declarația aparține şefului diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Ministerul de Externe turc i-a convocat recent pe ambasadorii Rusiei şi Iranului la Ankara pentru a le prezenta o notă de protest contra operaţiunilor militare în desfăşurare în Idlib, a explicat Cavusoglu într-o întâlnire cu jurnalişti germani desfăşurată în staţiunea turcă Antalya.

”Le-am reamintit că ele (Rusia şi Iranul) sunt garantele puterilor regimului sirian”, a spus oficialul turc.

Turcia are trupe staţionate în Idlib – singura provincie siriană încă aflată sub controlul rebelilor – ca parte a unui acord convenit anul trecut cu Moscova şi Teheranul de a transforma această provincie într-o ‘zonă de detensionare’.

”Regimul sirian a încălcat încetarea focului, a atacat şi a ucis oameni nevinovaţi. Dacă lucrurile vor continua în acest fel, procesul Astana şi posibilul proces Soci vor fi subminate”, a subliniat Mevlut Cavusoglu.

În luna decembrie, Rusia, Turcia şi Iranul au decis să organizeze pe 29-30 ianuarie acest an, în staţiunea rusă Soci, un aşa-numit ‘Congres al poporului sirian’, unde reprezentanţi ai diverselor facţiuni din Siria vor analiza căile de soluţionare a conflictului.

Provincia siriană Idlib, situată la frontiera cu Turcia, care se teme de un aflux de refugiaţi, este singura care a scăpat în totalitate controlului din partea Damascului şi este dominată de Jabhat Fateh al-Sham, fostul Front al-Nusra.

La jumătatea lunii decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o retragere parţială a trupelor ruse desfăşurate în Siria din septembrie 2015 în sprijinul forţelor lui Bashar al-Assad, apreciind că misiunea a fost ‘îndeplinită în mod strălucit’. Armata rusă va păstra în Siria un Centru de reconciliere a beligeranţilor, trei batalioane de poliţie militară, precum şi baza aeriană de la Hmeimim şi pe cea navală de la Tartous, situate în vestul Siriei. 

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă