Foto Arhiva

Foto Arhiva

Turcia: Opoziţia organizează mitinguri împotriva prelungirii stării de urgenţă

Principala formaţiune de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), a organizat luni zeci de mitinguri în întreaga ţară pentru a protesta împotriva stării de urgenţă, măsură în vigoare începând din iulie 2016, imediat după tentativa de lovitură de stat.

Rl online 0 comentarii

CHP a anunţat că a organizat proteste în fiecare din cele 81 de provincii din Turcia, înaintea votului parlamentar de miercuri privind extinderea stării de urgenţă cu trei luni, ceea ce ar face ca în iulie 2018 măsura să fie în vigoare de 24 de luni, potrivit Dpa.

Sute de persoane au luat parte la o demonstraţie în apropierea Pieţei Taksim din Istanbul, scandând 'Drepturi, lege şi justiţie!'. Protestele, despre care principalele media turce nu au relatat, survin la un an de la referendumul privind extinderea prerogativelor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Peste 50.000 persoane sunt încarcerate în virtutea decretelor privind starea de urgenţă şi cel puţin 150.000 de oameni au fost concediaţi sau înlocuiţi din funcţii după puciul eşuat din vara lui 2016. Decretele privind starea de urgenţă sunt emise în locul legilor într-o serie de domenii, de la securitate naţională la privatizarea fabricilor de zahăr.

Guvernul turc susţine că starea de urgenţă este necesară pentru a combate terorismul, în special a celui promovat de mişcarea lui Fethullah Gulen, un cleric autoexilat în SUA pe care Ankara în consideră responsabil pentru tentativa de puci din 15 iulie 2016.

CHP şi alţi critici la adresa guvernului sunt de părere că starea de urgenţă erodează democraţia şi statul de drept şi este aplicată în mod incorect.

Comentarii

loading...