14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTurcia, primele pierderi în nordul Siriei

Turcia, primele pierderi în nordul Siriei

‘Fratele nostru a căzut ca un martir (joi) la 10 octombrie într-o confruntare cu teroriştii din YPG (miliţia kurdă Unităţile pentru protecţia poporului, calificată de Turcia drept grupare teroristă) în zona de desfăşurare a operaţiunii ‘Izvorul păcii”, afirmă Ministerul Apărării turc într-un comunicat. Alţi trei soldaţi au fost răniţi, mai indică ministerul, fără alte precizări.

Este vorba de primele victime anunţate de Turcia în cadrul operaţiunii sale ‘Izvorul păcii’ declanşate miercuri în nord-estul Siriei. Această ofensivă vizează miliţia kurdă YPG, susţinută de către Occident în lupta sa împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, dar Ankara o consideră ‘grupare teroristă’ din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă pe teritoriul turc.

Confruntări violente au avut loc joi între militarii turci şi combatanţii kurzi din YPG. Mai multe oraşe de frontieră turceşti au fost lovite de tiruri de rachete şi obuze trase de YPG, potrivit AFP.

Conform autorităţilor locale turce, şapte civili, între care un bebeluş, şi-au pierdut viaţa şi aproximativ 70 au fost răniţi de aceste proiectile în provinciile turce Sanliurfa şi Mardin, la frontiera cu Siria.

Ofensiva turcă împotriva YPG deschide un nou front în conflictul soldat deja cu peste 370.000 de morţi şi milioane de refugiaţi din 2011 în Siria.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), cel puţin 29 de combatanţi din cadrul forţelor kurde şi 10 civili au fost ucişi în loviturile aeriene şi tirurile de artilerie ale armatei turce începând de miercuri.

În acest context, preşedintele SUA, Donald Trump, a însărcinat diplomaţia americană să aranjeze o încetare a focului între turci şi kurzi, a declarat joi seara un înalt responsabil al Departamentului de Stat, citat de AFP. ‘Preşedintele ne-a dat sarcina să încercăm să vedem dacă este posibilă o cale de mijloc între cele două părţi, adică dacă este posibil să se ajungă la încetarea focului şi asta facem’, a afirmat acesta, fără alte precizări.

Ankara susţine că obiectivul său este crearea unei ‘zone de securitate’ care ar fi destinată să găzduiască refugiaţii sirieni din Turcia şi care să separe frontiera turcă de poziţiile YPG. Operaţiunea este destinată să aducă ‘pacea şi securitatea’ în Siria, susţine preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe fondul îngrijorărilor internaţionale privind masacrarea kurzilor, care s-au aflat în prima linie a luptei împotriva jihadiştilor în Siria şi Irak.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă