5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalTurcia provoacă tensiuni în Mediterana

Turcia provoacă tensiuni în Mediterana

 Tensiunile legate de resursele energetice din estul Mediteranei s-au accentuat puternic după ce Turcia a anunțat că „își va exercita drepturile suverane“ pentru a fora în apele Ciprului în pofida avertismentelor aliaților săi occidentali. În timp ce disputa în jurul rezervelor potențiale de gaz se intensifică, Ankara face presiuni ca nava sa ultramodernă de foraj, Fatih, și navele de suport să înceapă operațiunile în apele considerate de Uniunea Europeană ca fiind în zona economică exclusivă (ZEE) a insulei. Dar ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a anunțat prin agenția de presă guvernamentală Anadolu că: „Turcia nu recunoaște revendicările unilaterale și ilegitime privind zona economică exclusivă a ciprioților greci“. „În pofida condamnării internaționale, nave escortate de o fregată a marinei au fost desfășurate la 39 mile marine de coasta vestică a Ciprului în cursul săptămânii trecute. Coasta turcă cea mai apropiată se află la aproape 80 mile marine. Ankara, care refuză să recunoască Ciprul – recunoscând doar republica turcă autoproclamată în nordul insulei – afirmă că regiunea face parte din propriul său platou continental și ca atare respectă dreptul internațional.

Un înalt responsabil cipriot a declarat că Nicosia va emite mandate de arestare internaționale și europene „pentru toate persoanele implicate“ în cazul în care forajele vor avea loc efectiv. Recent, Federica Mogherini, șefa diplomației UE, și-a exprimat grava preocupare față de intențiile Turciei și a lăsat de înțeles că ar putea avea loc sancțiuni dacă Ankara nu ține cont de avertismentele blocului comunitar. Iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Bruxelles supraveghează cu atenție situația. „Suntem uniți în spatele Ciprului“ a precizat înaltul responsabil european, referindu-se la cel mai estic stat al UE. Orice explorare ar duce nu numai la agravarea tensiunilor, dar și la creșterea riscului unui incident cu repercusiuni într-o regiune unde cursa pentru rezervele submarine devine din ce în ce mai intensă.

 

Lupta pentru gaz

 

Israel, Egipt și Liban, care au descoperit la rândul lor hidrocarburi în largul propriilor ape, au semnat acorduri de delimitare cu Ciprul. În ultimii ani, societățile petroliere internaționale, în special Exxon Mobil, Total și Eni, au achiziționat drepturi de cercetare în zonele sub licență situate în apele Ciprului. În urmă cu trei luni, o societate energetică americană a anunțat descoperirea unuia din cele mai mari zăcăminte de gaz natural în largul insulei. Ankara a ripostat afirmând că fără reglementarea divizării Ciprului, administrația cipriotă greacă, recunoscută în plan internațional, nu poate exploata rezervele în detrimentul ciprioților turci. Cipru este divizat pe criterii etnice din 1974, an în care o tentativă de uniune cu Grecia a împins Turcia să invadeze insula, obligând populația majoritar greacă și turcă să trăiască în două zone separate de linia de demarcație și de încetare a focului supravegheată de ONU. Punând în discuție drepturile legitime ale Ciprului asupra platoului său continental și asupra ZEE, Turcia pune în discuție și acordurile semnate de Nicosia cu țările vecine, a declarat un responsabil cipriot.

Escaladarea conflictului intervine la mai puțin de o săptămână după lansarea de către Ankara în regiune a celui mare exercițiu naval, Operation Seawolf, cu implicarea a peste 130 de nave de război, iar o mare parte a desfășurării navale are loc în apele apropiate insulei. Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării, preciza că „obiectivul nostru este să demonstrăm că forțele armate turce sunt extrem de hotărâte, angajate și capabile să asigure securitatea, suveranitatea, independența, drepturile maritime și avantajele Turciei“. Anul trecut, Ankara a trimis canoniere pentru împiedicarea operațiunilor de forare ale Eni, compania italiană din sectorul energiei, operațiuni comandate de guvernul cipriot.

Măsurile luate de Turcia suscită îngrijorare și la Washington, departamentul de Stat reproșând principalului său aliat din NATO că recurge la acțiuni pe care le-a calificat „puternic provocatoare“. 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă