19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternațional„Turcia s-a aliat cu teroriștii Jabhat al-Nusra împotriva kurzilor din Afrin”

„Turcia s-a aliat cu teroriștii Jabhat al-Nusra împotriva kurzilor din Afrin”

Uniunea Democratică a Kurzilor din Siria și Autonomia Federală – Culturală Națională au anunțat că nu vor participa la Congresul Dialogului Național organnizat de ruși la Soci la 29-30 ianuarie, din cauza situației din Afrin. Turcia, care din 20 ianuarie a pornit o ofensivă împotriva kurzilor din Afrin, dă asigurări că scopul său este doar de a împinge milițiile kurde YPG, socotite teroriste de către Ankara, de la granițele sale. Despre situația din Afrin, vorbim cu dr.Lazkin Fate, președintele Consiliului Național Kurd din România.

       Jihadiști din Jabhat al-Nusra au fost retrași din Idlib

 „În primul rând, condamnăm orice atac în zone civile. Sunt 18 civili uciși în Afrin de bombardamentul turcilor și doi civili în orașele turcești de graniță, unde au ajuns accidental rachete trase din Afrin. În Afrin, sunt cam un milion cinci sute de oameni, mare parte dislocați din zone de conflict, nu sunt numai kurzi. Primele victime ale bombardamentului turcilor a fost o familie cu șase copii, din Maarat al Numan. În jur de 20.000 de oameni au fugit prin zona aflată sub controlul regimului Assad. Ținta exclusivă a kurzilor din Afrin este armata turcă și partenerii săi în acest atac asupra orașului sirian Afrin, jihadiștii din Jabhat al-Nusra”, a declarat dr. Lazkin Fate.

Armata turcă este parteneră cu Al-Nusra? „Da. La înțelegere cu rușii, jihadiștii din Jabhat al-Nusra au fost retrași din provincia Idlib, unde au predat regimului Assad aeroportul militar Abu-Duhur, un punct strategic foarte important, pe care îl controlau de ani de zile, și i s-au alăturat lui Erdogan să lupte împotriva kurzilor”, precizează Lazkin.

În războiul din Siria, alianțele s-au desfăcut și s-au refăcut în funcție de circumstanțe. Și kurzii au fost acuzați de către sirienii opozanți că au participat la asediul orașului Alep împreună cu armata regimului Assad și de alte acorduri cu aceasta. „Kurzii nu au făcut niciodată vreo înțelegere cu regimul Assad. De 60 de ani, kurzii sunt opozanți ai partidului Ba’ath și ai regimului Assad, Hafez și Bashar. Însă n-au optat niciodată pentru o revoltă armată împotriva regimului, pentru că era o bătălie pe care nu o puteau câștiga”, spune dr.Lazkin.

     Regimul Assad n-are voie de la ruși să intervină aerian în Afrin

În acest nou război din Siria, pe cine se bazează kurzii, ca ajutor concret, nu la nivel declarativ? „S-a cerut asigurare aeriană de la americani, întâi, de la ruși, apoi chiar și de la regimul Assad. Americanii au refuzat ajutorul aerian pe motiv că nu e zona lor, rușii au refuzat invocând înțelegerea cu Erdogan, iar regimul Assad a spus simplu că nu-i dă voie rușii. Atunci, kurzii au optat pentru un război de hărțuire. Ziua părăsesc satele din împrejurimile orașului Afrin și se retrag în munți. Armata turcă le ocupă, anunță victorii, dar noaptea luptătorii kurzi revin și le recuceresc. Va fi un conflict de durată pentru că este o zonă muntoasă pe care kurzii o cunosc foarte bine, iar turcii și jihadiștii lor, nu. Turcia a intrat cu tancuri, terestru îi trimit pe islamiști”, precizează dr.Lazkin.

 Armata turcă a declarat că este însoțită de luptători ai Armatei Siriene Libere în ofensiva asupra YPG, pe care o consideră grupare teroristă și asupra unor cuiburi de luptători străini, posibil de la ISIS, prezenți în zona Afrin. Până la urmă, care sunt teroriștii în Siria? „Erdogan poate declara orice, dar folosește luptători străini, Jabhat al-Nusra în special. Cum să spună despre YPG, care sunt parteneri cu SUA și UE, că sunt teroriști?  Înseamnă că SUA și UE sunt prietene cu teroriștii? ISIS nu e în Afrin. În YPG sunt luptători străini, americani, britanici, germani, chinezi și alte naționalități, care au luptat alături de kurzi împotriva ISIS în Raqqa, Deir el-Zor, iar acum apără Afrin. Este o încăpățânare a Turciei de a nu renunța încă la Jabhat al-Nusra, mai are nevoie de ei. Nu era mai bine să lupte alături de noi împotriva tuturor luptătorilor străini teroriști? Și să nu uite Erdogan că în Turcia sunt 25 de milioane de kurzi!”, a precizat dr. Lazkin.

 

 

 

 

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă