3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalTurcia: Scrutin dificil pentru Erdogan, pe fondul primei recesiuni în 10 ani

Turcia: Scrutin dificil pentru Erdogan, pe fondul primei recesiuni în 10 ani

Secţiile de votare au fost deschise la ora 07.00 (04.00 GMT) în mai multe oraşe din estul Turciei, inclusiv la Diyarbakir, urmând ca o oră mai târziu să se deschidă în întreaga ţară, informează Agerpres.

Preşedintele turc, în vârstă de 65 de ani a avut o campanie electorală intensă, 102 întruniri electorale în 50 de zile. Vineri şi sâmbătă, el a rostit cel puţin 14 discursuri la Istanbul.

Cum Turcia se confruntă cu prima recesiune în 10 ani, o inflaţie record şi un şomaj în creştere, acest vot este un test pentru Erdogan, care a câştigat toate alegerile de la venirea la putere a partidului său, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), în 2002.

Dacă Erdogan spune că ”supravieţuirea naţiunii” este în joc, cerând ”îngroparea în urne” a duşmanilor ţării, opoziţia cere să se profite de acest scrutin înainte de 2023 pentru a sancţiona politica economică a puterii.

Alegătorii urmează să-şi aleagă duminică primarii, consilierii municipali şi conducătorii de district (“muhtar”).

O atenţie deosebită va fi acordată celor 30 de municipalităţi metropolitane care sunt centrul economic al ţării, în special Bursa (nord-vest) şi Antalya (sud).

Dar atenţia se concentrează pe capitala Ankara şi pe Istanbul, centru demografic şi economic al ţării, unde hegemonia AKP şi a predecesorilor săi islamişti care durează de 25 de ani este acum ameninţată.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat joi că el se află la cârma economiei turce, într-un context în care formaţiunea sa AKP, aflată la guvernare din 2002, se confruntă cu posibile pierderi la alegerile locale de duminică, din cauza problemelor economice, notează Reuters.

Sondajele de opinie arată că AKP ar putea pierde controlul la Ankara şi chiar la Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia şi unde Erdogan a fost primar, ceea ce ar fi o lovitură dureroasă pentru partidul care a condus ţara într-o îndelungată perioadă de remarcabilă creştere economică.

Preşedintele s-a angajat să aplice fără întârziere după alegeri reforme structurale pentru a susţine economia Turciei în faţa unor posibile atacuri din partea “speculatorilor”

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă