7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalTurcia strânge relația cu Rusia și cu Iranul

Turcia strânge relația cu Rusia și cu Iranul

 Este vorba de al cincilea summit între Erdogan, a cărui ţară sprijină opoziţia siriană, şi Putin şi Rouhani, garanţi ai regimului de la Damasc, începând din anul 2017. Întâlnirea urmează să fie concentrată pe de ofensiva forţelor regimului de la Damasc asupra ultimului bastion rebel, din Idlib (nord-vestul Siriei).

Pentru Turcia, prioritatea este împiedicarea unui nou aflux masiv de refugiaţi proveniţi din Idlib. În pofida apelurilor internaţionale la încetarea focului, această zonă, unde trăiesc aproximativ 3 milioane de locuitori, se află sub asediul forţelor regimului sirian.

În virtutea unui acord încheiat anul trecut cu Moscova, Ankara dispune în Idlib de 12 posturi de observare, dintre care unul este încercuit de trupele siriene.

Obiectivul summitului de la Ankara este de a examina ”evoluţiile din Siria, în particular din Idlib, dar şi demersurile comune care trebuie făcute în perioada următoare pentru încetarea climatului de conflict, punerea în practică a condiţiilor necesare pentru întoarcerea voluntară a refugiaţilor şi instaurarea unei soluţii politice”, a declarat preşedinţia de la Ankara într-un comunicat.

În Idlib se înregistrează bombardamente sporadice, în pofida unei încetări a focului decretate pe 31 martie acest an, după patru luni de bombardamente ale regimului sirian şi ale aliatului lor rus, acţiuni soldate inclusiv cu moartea a 960 de civili, potrivit ONG-ului Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

”În această zonă încă sunt prezenţi un mare număr de terorişti, iar combatanţii continuă să tragă asupra poziţiilor forţelor guvernamentale”, a declarat vineri consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov.

La rândul său, preşedintele iranian Hassan Rouhani a afirmat că o mare parte a problemelor din Siria au fost soluţionate, el menţionând situaţia din Idlib drept una dintre principalele mize ale summitului de la Ankara.

Rouhani a evocat, de asemenea, situaţia de pe malul estic al fluviului Eufrat, regiune ce face obiectul unui acord încheiat de Turcia şi SUA care prevede crearea unei zone-tampon ce ar separa frontiera turcă de zonele siriene controlate de miliţiile kurde susţinute de Washington, dar considerate ”terorişti” de Ankara.

Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă