10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalTurcia, sute de arestări sub acuzația de propagandă pro-kurdă

Turcia, sute de arestări sub acuzația de propagandă pro-kurdă

De la 20 ianuarie, ”311 de indivizi care au făcut propagandă teroristă pe reţelele de socializare în legătură cu operaţiunea de la Afrin au fost plasaţi în arest preventiv”, a indicat Ministerul de Interne turc, luni, într-un comunicat, informează Agerpres.

Turcia desfăşoară din 20 ianuarie în regiunea Afrin (nord-vestul Siriei) o ofensivă împotriva miliţiei kurde Unitatea de apărare a poporului (YPG), catalogată drept ”teroristă” de către Ankara, dar aliată a Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor.

Ministerul de Interne turc nu a făcut precizări cu privire la persoanele reţinute, dar autorităţile au efectuat numeroase arestări săptămâna trecută în toată ţara, în special la Istanbul şi în sud-estul Turciei, unde locuieşte o majoritate kurdă.

Mai mulţi responsabili locali ai principalului partid prokurd din Turcia, Partidul Democrat al Popoarelor (HDP), au fost de asemenea reţinuţi de la începutul acestei ofensive a Ankarei denumite ”Ramura de măslin”.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, HDP cere comunităţii internaţionale să ”acţioneze imediat pentru a pune capăt” operaţiunii turce, pe care o califică drept ”invazie”.

Un oficial HDP a indicat pentru AFP că 209 dintre membrii partidului au fost reţinuţi pentru ”propagandă teroristă” şi ”incitare la ură” de la 20 ianuarie.

Organizaţii neguvernamentale şi-au exprimat la rândul lor preocuparea faţă de libertatea de exprimare, de exemplu Human Rights Watch denunţând săptămâna trecută o ”intoleranţă la critică” a autorităţilor turce.

După lansarea operaţiunii din Afrin, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat un apel la unitate naţională şi a afirmat că cei care vor protesta împotriva ofensivei vor plăti un ”preţ foarte mare”.

Liderii turci cer cu regularitate internauţilor şi mass-media să nu difuzeze conţinuturi ”manipulatoare”, afirmând că imagini din conflicte anterioare au fost difuzate pe reţelele de socializare pentru a submina operaţiunile Ankarei.

Cele mai citite
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă