Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Turkmenistan: Zvonurile despre moartea preşedintelui Gurbangulî Berdîmuhamedov persistă

Turkmenistan: Zvonurile despre moartea preşedintelui Gurbangulî Berdîmuhamedov persistă

Zvonurile despre moartea preşedintelui fostei republici sovietice Turkmenistan persistă, chiar înaintea unui forum economic major, ne spune DPA

Lorand Stoica 0 comentarii

Dovada definitivă ar trebui să vină în următoarele zile în timp ce republica central-asiatică de la Marea Caspică găzduieşte un forum economic regional major, iniţiat de preşedintele Gurbangulî Berdîmuhamedov. El are în program o întâlnire cu prim-ministrul rus Dmitri Medvedev la Forumul Economic al Mării Caspice în oraşul port Turkmenbaşî, potrivit unui comunicat al părţii ruse.

Forumul durează până luni. 'Forumul Mării Caspice începe mâine şi acesta este ''copilul'' lui, aşa că vom şti sigur mâine', a declarat marţi Chris Weafer, ''senior partner'' la firma de investiţii Macro-Advisory, centrată pe Eurasia. 'Întrebarea care rămâne este de ce şi unde a dispărut, ştiind că absenţa sa ar provoca astfel de controverse?'', a mai declarat Weafer, în comentarii transmise prin e-mail DPA. Luna trecută a apărut un zvon că Berdîmuhamedov, în vârstă de 62 de ani şi care conduce autoritar Turkmenistanul de peste un deceniu, a decedat din cauza insuficienţei renale.

Zvonul a câştigat teren pe 21 iulie când postul de radio rus Govorit Moskva l-a citat pe Aslan Rubaev, expert politic eurasiatic, declarând că a aflat despre moartea preşedintelui din anumite surse din capitala Turkmenistanului, Aşhabad. Guvernul turkmen a respins zvonul ca pe o 'minciună absolută' şi a declarat că liderul ţării se afla în vacanţă. Un videoclip chipurile despre vacanţă îl arată pe Berdîmuhamedov călărind, antrenând trupe, cântând la pian şi conducând un jeep prin deşert către un crater de gaze care ard continuu în centrul Turkmenistanului. Craterul Darvaza este cunoscut ca 'Porţile Iadului'. Apelurile repetate la un număr de telefon ce apare pe website-ul prezidenţial turkmen au rămas marţi fără răspuns.

Comentarii

loading...