10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalTurul lumii cu un avion Spitfire din Al Doilea Război Mondial

Turul lumii cu un avion Spitfire din Al Doilea Război Mondial

Pentru această aventură, aeronavei, care a servit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, i-au fost îndepărtate armamentul şi vopseaua, rămânând doar metalul argintiu şi strălucitor.

”Sperăm să îi facem pe oameni conştienţi în legătură cu frumuseţea şi estetica Spitfire”, a declarat pentru AFP Steve Brooks, unul dintre piloţi. ”Este cel mai maiestuos aparat care există”, a adăugat el.

Avionul, cu o vechime de 76 de ani, va decola de pe aerodromul Goodwood, în apropierea coastei sudice a Angliei, va efectua un periplu de 43.500 de kilometri, timp de patru luni.

Steve Brooks, în vârstă de 58 de ani, şi Matt Jones, de 45 de ani, care deţin o şcoală de aviaţie, vor survola cu ”Silver Spitfire” 30 de ţări.

Interceptoare agile, avioanele Spitfire au jucat un rol crucial în Bătălia Angliei, în timp ce Regatul Unit a luptat cu ameninţarea unei invazii a Germaniei naziste. Pentru Steve Brooks, ”Spitfire reprezintă libertatea umanităţii”.

Prin acest turneu mondial, Steve Brooks şi Matt Jones intenţionează să aducă un omagiu celor care au proiectat, construit şi pilotat Spitfire.

Din cele aproximativ 20.000 de astfel de aeronave construite, în prezent există mai puţin de 250, dintre care doar aproximativ 50 mai zboară, majoritatea fiind în Marea Britanie.

Piramidele şi Marele Canion

Avionul se va îndrepta mai întâi spre Scoţia, înainte de a traversa Oceanul Atlantic trecând prin Insulele Feroe, Reykjavik, Groenlanda şi zone îndepărtate din nordul Canadei.

Expediţia, finanţată în mare parte de un producător elveţian de ceasuri, va include aproximativ 90 de etape şi va traversa America de Nord, Asia, Orientul Mijlociu şi Europa.

Avionul va zbura peste unele dintre cele mai emblematice locuri ale lumii – Marele Canion (SUA), Muntele Fuji (Japonia) şi unele dintre cele şapte minuni ale lumii, în Egipt şi în Grecia.

De asemenea, ar putea survola Marele Zid Chinezesc şi va ateriza în ”oraşul roz” Jaipur, în India.

”Va fi fantastic să vezi Silver Spitfire deasupra Golden Gate, a Statuii Libertăţii sau a piramidelor din Giza”, a spus Steve Brooks.

”Un suflet adevărat”

Pilotarea unui Spitfire este o experienţă incomparabilă, crede Brooks. “Este cea mai incredibilă senzaţie (…) Odată aflat înăuntru, faci parte din el”, a spus el. ”Este ca şi cum ai conduce o maşină de epocă. Are un suflet adevărat”, a adăugat pilotul.

Aeronava este propulsată de un motor puternic V12 Rolls-Royce Merlin de 27 litri, cu un sunet ”spectaculos”.

”Acest motor zbârnâie şi rezonează în tot corpul”, a descris Brooks, primul pilot care a zburat cu elicopterul între cei doi poli ai Pământului.

Comanda unui Spitfire este o provocare. ”Este o tehnologie bună şi veche”, pe care pilotul trebuie să o ”simtă”, a explicat el.

Echipajul ar trebui să revină în Goodwood la data de 8 decembrie.

Spitfire (Mk.IX), un monoloc înmatriculat MJ271, a fost construit în 1943 de producătorul britanic Vickers Supermarine la Castle Bromwich (centrul Angliei). Aeronava a participat la 51 de misiuni de luptă, a escortat bombardiere şi a scufundat ţinte pe coastele franceze.

Avionul a fost depozitat într-un muzeu înainte de a fi renovat în decurs de doi ani. 80.000 de piese au fost demontate, verificate, curăţate şi restaurate. După decaparea vopselei militare, s-a decis ca panourile originale din aluminiu să fie lăsate să strălucească.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă