23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTusk, despre Brexit: "Totul este posibil" până la noua dată-limită

Tusk, despre Brexit: “Totul este posibil” până la noua dată-limită

“Până la 12 aprilie, totul este posibil: un acord, o amânare lungă, dacă Marea Britanie decide să-şi revizuiască strategia, sau revocarea articolului 50”, ceea ce ar însemna renunţarea la Brexit, a declarat Tusk în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles după încheierea Consiliului European.

“Bineînţeles că ne vom reuni din nou înainte de această dată, cu siguranţă în prezenţa prim-ministrului” Theresa May, a declarat la rândul său cancelarul german Angela Merkel, lăsând să se întrevadă perspectiva unui nou summit.

Şi “trebuie să vedem care sunt rezultatele votului, pentru că există multe posibilităţi asupra cărora parlamentul britanic ar putea să mai voteze”, a adăugat Merkel, apreciind că toate aceste lucruri “sunt în mâinile parlamentului britanic”.

“Destinul Brexitului este în mâinile prietenilor noştri britanici. Suntem pregătiţi pentru ce-i mai rău, dar sperăm la ce-i mai bine”, a spus la rândul său Tusk.

Liderii ţărilor europene au decis joi să acorde Londrei o amânare până la 12 aprilie a datei-limită a Brexitului, prevăzut iniţial să aibă loc pe 29 martie.

Ei au prevăzut două scenarii: dacă parlamentul britanic dă undă verde acordului de retragere negociat de Theresa May cu UE, va fi acordată o amânare mai lungă până la 22 mai, în ajunul alegerilor europene.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Marea Britanie va avea termen până la 12 aprilie pentru a prezenta o nouă strategie, care va trebui să-i convingă pe cei 27 să fie de acord cu o nouă amânare, mai lungă decât prima şi care ar implica participarea britanicilor la alegerile europene.

Potrivit europenilor, această “nouă strategie” ar implica, de exemplu, organizarea de noi alegeri în Marea Britanie, un al doilea referendum sau chiar cererea de a negocia o uniune vamală cu UE după Brexit, notează AFP.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă