19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalUber îşi suspendă serviciile în Grecia, după modificarea legislaţiei

Uber îşi suspendă serviciile în Grecia, după modificarea legislaţiei

Uber, care operează în capitala Greciei din 2015, s-a confruntat cu opoziţia şoferilor de taxi care l-a acuzat de concurenţă ilegală.

Noile reglementări cer ca fiecare călătorie să înceapă şi să se încheie la cartierul general al partenerilor sau într-o zonă de parcare, lucru care nu este valabil în toate cazurile pentru Uber. De asemenea, trebuie înfiinţat un registru digital al tuturor platformelor de ride-sharing şi al pasagerilor lor.

“Noile reglementări locale care au fost adoptate recent conţin prevederi care afectează serviciile de ride-sharing. Trebuie să evaluăm cum şi dacă vom opera în acest nou cadru şi de aceea vom suspenda serviciul uberX în Atena, începând de marţea viitoare, până când vom găsi o soluţie adecvată”, a informat Uber, într-un mesaj postat pe blogul său.

Uber oferă două servicii în Atena: UberX, care foloseşte şoferi profesionişti, şi UberTAXI, care foloseşte şoferi de taxi. UberX a fost lansat în Atena în anul 2015 şi peste 450.000 de persoane au utilizat aplicaţia sa pentru a efectua o călătorie.

În luna decembrie a anului trecut, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că serviciul de rezervări de automobile cu şofer Uber este un serviciu de transport care trebuie reglementat ca atare. În decizia sa, CJUE a subliniat că un serviciu al cărui scop este “să conecteze, prin intermediul unei aplicaţii smartphone şi pentru remunerare, şoferi non-profesionişti utilizând propriul lor vehicul şi persoane care vor să călătorească trebuie clasificat ca fiind un serviciu în domeniul transportului în legislaţia UE”.

În plus, CJUE a precizat că, “în conformitate cu legislaţia actuală, este la latitudinea statelor membre să reglementeze condiţiile în conformitate cu care astfel de servicii vor fi oferite” .

În România, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat în luna decembrie un proiect de hotărâre care vizează modificarea regulamentului de taximetrie. Ulterior, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că transportul de persoane prin intermediul aplicaţiilor de pe Internet reprezintă serviciul de taximetrie care a fost până acum “mascat” în serviciu de transport, fapt pentru care aceste firme trebuie să intre în legalitate şi să-şi depună documentele pentru a obţine autorizaţia de transport şi licenţa de taxi.

Compania Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii. Uber activează pe piaţa din România din februarie 2015, în Bucureşti, şi s-a extins în 2016 în oraşele Cluj, Braşov şi Timişoara. În România, Uber are peste 450.000 de utilizatori, din care 350.000 în Bucureşti. România este a doua piaţă ca mărime în regiunea central şi est europeană, după Polonia, şi a cincea din Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă