20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalUcraina: Anchetă împotriva unui apropiat al lui Vladimir Putin

Ucraina: Anchetă împotriva unui apropiat al lui Vladimir Putin

=Viktor Medvedciuk (64 de ani) este acuzat de ‘subminarea integrităţii teritoriale’ a Ucrainei şi de ‘înaltă trădare’, a declarat pentru agenţia franceză de presă o purtătoare de cuvânt a Parchetului ucrainean, Larisa Sargan.

Ancheta, deschisă sub responsabilitatea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), urmează declaraţiilor făcute de Medvedciuk la 29 ianuarie în cadrul congresului partidului prorus ‘Platforma de opoziţie – pentru viaţă’, a adăugat el.

În cadrul acestei reuniuni, Medvedciuk a propus crearea unei regiuni autonome dotată cu un guvern şi un parlament proprii în teritoriile din estul Ucrainei, controlat de separatiştii proruşi.

O astfel de regiune ar permite, potrivit lui, ‘instaurarea păcii şi încetarea ostilităţilor’ în conflictul – astăzi în mare parte îngheţat şi a cărui reglementare politică se află în impas – soldat cu aproximativ 13.000 morţi în cinci ani.

Partidul ‘Platforma de opoziţie’ a denunţat într-un comunicat ‘acuzaţiile delirante’, comanditate – potrivit acestuia – de către autorităţile prooccidentale înaintea alegerilor prezidenţiale din 31 martie.

Ideea de a acorda autonomie teritoriilor separatiste este extrem de nepopulară în Ucraina, unde aceasta este considerată de mulţi ca fiind de natură să frâneze apropierea dintre Kiev şi Uniunea Europeană.

Viktor Medvedciuk, fostul şef al administraţiei prezidenţiale ucrainene între 2002 şi 2005, este unul dintre reprezentanţii Kievului la negocierile cu separatiştii proruşi şi Moscova, sub egida OSCE.

Vizat de sancţiunile americane, el este considerat drept un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, cu care întreţine relaţii bune.

În urma unei propuneri a acestuia, Putin s-a întâlnit în noiembrie 2017 pentru prima oară cu liderii separatişti din estul Ucrainei. În 2014, Moscova a salutat participarea sa la negocierile cu privire la conflictul din Donbas.

Potrivit media ucrainene, Medvedciuk este singurul ucrainean al cărui avion este autorizat să efectueze legături directe între Ucraina şi Rusia, în pofida unei interdicţii instituite în 2015.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă