13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalUcrainean, condamnat la închisoare în Rusia, pentru terorism

Ucrainean, condamnat la închisoare în Rusia, pentru terorism

Pavlo Grib a fost găsit vinovat de “complicitate la terorism” şi condamnat la şase ani de închisoare, a precizat pentru AFP Aliona Katkalo, purtătoare de cuvânt a tribunalului militar din Rostov-pe-Don care l-a condamnat, scrie Agerpres.

Pavlo Grib, care suferă de ciroză la ficat şi de alte boli, a dispărut în 2017 când se afla în Belarus, unde s-a deplasat pentru a se întâlni cu un prieten care venea de la Soci, staţiune balneară din sudul Rusiei, conform familiei sale.

În cele din urmă i-a fost găsită urma într-un centru de detenţie provizorie din Rusia, iar autorităţile ucrainene au afirmat că tânărul a fost “răpit” în Belarus de serviciile speciale ruse.

Justiţia rusă l-a acuzat pe Pavlo Brib că a încercat să îşi convingă prietenul să organizeze un atentat cu bombă la Soci.

Tânărul neagă acuzaţiile şi intenţionează să intre în greva foamei, a precizat la sfârşitul procesului avocata sa, Marina Dubrovina, citată de agenţia RIA Novosti.

Potrivit tatălui său, Pavlo Grib suferă de hipertensiune cauzată de ciroza sa la ficat şi are nevoie să urmeze un tratament medical. “Dată fiind boala lui Pavlo, este o condamnate la moarte. El are nevoie de o operaţie de urgenţă sau va muri”, a afirmat pentru AFP Igor Grib.

Ministerul de Externe al Ucrainei a denunţat la rândul său “o încălcare flagrantă a drepturilor omului”, acuzând Moscova că neagă “dreptul la un procesul echitabil” şi “dreptul la viaţă”.

Uniunea Europeană a făcut apel la Rusia să îl elibereze pe tânăr, care, în opinia sa, este închis “fără o acuzaţie clară”.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina sunt la cel mai scăzut nivel după venirea la putere la Kiev a autorităţilor pro-occidentale în 2014, urmată de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi de un război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei care a făcut peste 13.000 de morţi.

Numeroşi ruşi şi ucraineni au fost condamnaţi în cele două ţări pentru cazuri de “spionaj”, “terorism” sau “înaltă trădare”. Moscova şi Kievul îşi consideră cetăţenii condamnaţi drept “prizonieri politici”.

Cele mai citite

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă