16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalUE a interzis comercializarea becurilor cu incandescenţă pentru uz casnic, dar cele...

UE a interzis comercializarea becurilor cu incandescenţă pentru uz casnic, dar cele de uz industrial sunt încă disponibile

Conform unui comunicat remis de Agerpres, InfoCons a analizat 82 de produse tip lampa de iluminat, pe baza informaţiilor de pe eticheta, provenind de la 49 producători şi furnizori sau distribuitori.

În funcţie de sursa de iluminare s-au identificat 4 tipuri de corpuri de iluminat: Fluo Compact (sau florescente), cu Halogen, cu Filament Incandescent şi LED. 85,7% dintre produse au menţionat pe eticheta temperatura de culoare. Dintre acestea, 72% emit lumina caldă, 6% emit lumina neutră şi 22% emit lumina rece.

În ceea ce priveşte reglarea intensităţii fluxului luminos, informaţia este menţionată pe eticheta a 95,2% din produse. Dintre acestea, doar 24% permit reglarea intensităţii fluxului luminos.

Durata maximă de viaţă a lămpilor se regăseşte în cazul lămpilor de tip LED şi poate ajunge până la 50.000 de ore de funcţionare. La polul opus sunt lămpile cu filament incandescent sau cu halogen, ce au o durata de viaţă medie cuprinsa între 1.000 şi 2.000 de ore de funcţionare.

Un alt standard de măsurare a durabilităţii lămpilor o reprezintă contorizarea ciclurilor de pornire/oprire. Informaţia este menţionată pe etichetele a 77,3% din produsele studiate.

Tot din perspectiva durabilităţii lămpilor de iluminat, 7,14% dintre produse oferă garanţie, aceasta fiind cuprinsă între 2 şi 5 ani.

Indicele de redare al culorilor (CRI sau Ra) reprezintă o modalitate de măsurare a acestei caracteristici. CRI variază între 0 şi 100, unde 100 reprezintă o sursa de iluminat care redă culorile asemenea luminii naturale. Dintre produsele studiate, doar 39% au menţionat indicele CRI şi au o valoare cuprinsă între 80 şi 100. 3% dintre produse au o valoare CRI mai mică de 80, iar 58% nu au menţionat aceasta informaţie pe etichetă.

Potrivit sursei citate, 28,5% dintre produse au menţionat pe etichetă unghiul de dispersie al luminii, acesta fiind cuprins între 120 de grade şi 360 de grade.

‘Cumpărăm becuri sau utilizăm becuri? Cumpărăm corpuri de iluminat sau le utilizăm? De cele mai multe ori, nici măcar nu ne gândim, însă ştim cum să cumpărăm? Ştim de unde? Ce drepturi avem şi ce înseamnă etichetarea acestor produse? Dacă nu le alegem cum trebuie, ne putem trezi într-un timp relativ scurt, cu probleme de sănătate, ajungem să purtăm ochelari, să obosim mai repede, iar când vine vorba despre copii, problemele pot fi mult mia grave. Haideţi să citim eticheta, să ne informăm şi să alegem banalul corp de iluminat înţelegând că nu cumpărăm un produs doar ca să-l bifăm, ci ne influenţează total’, spune Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

InfoCons Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor este membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă