13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalUE ar face orice să țină SUA în NATO: Germania își asumă...

UE ar face orice să țină SUA în NATO: Germania își asumă cheltuieli mari, Franța se opune

Acest acord a fost încheiat cu mai multe zile înaintea summitului NATO prevăzut la 3 şi 4 decembrie la Londra, la care participă şi preşdintele american Donald Trump, mai scrie News.ro.

La ultimul summit, în 2018, preşedintele american a cerut această reducere a contribuţiei ţării sale.

Statele Unite asigură în prezent 22,1% din bugetul NATO – care se ridică la 2,5 miliarde de dolari (2,37 miliarde de euro) în 2019 -, iar Germania 14,7%, potrivit unei formule care are la bază venitul naţional brut al fiecărei ţări membre.

Franţa controbuie cu 10,5% din buget.

Acordul permite Statelor Unite să-şi reducă controbuţia la 16,35% din total.

Germania o va aduce pe a sa la acelaşi nivel, iar ceilalţi aliaţi – cu excepţia Franţei – acceptă să plătească mai mult.

Refuzul Franţei de a se asocia acestui acord a obligat alţi aliaţi să revadă nivelul repartizării efortului, au declarat aceşti oficiali.

Parisul a refuzat să participe la această operaţiune, apreciind că acest lucru ”riscă să fie un precedent care să permită Statelor unite să-şi reducă contribuţiile la bugetele altor organizaţii internaţionale”, declară un diplomat de rang înalt.

”Este evident că acesta va fi un precedent”, a subliniat el.

Acordul nu are nimic a face cu dezbaterea pe tema împărţirii poverii cheltuielilor militare, dar ”ridică un subiect de contencios” la summitul de săptămâna viitoare”, subliniază acest diplomat.

”Era urgent să se ajungă la acest acord, pentru că nimeni nu a îndrăznit să-i spună şui Donald Trump că problema nu s-a rezolvat”, precizează el.

Împărţirea poverii cheltuielilor militare urmează să fie un subiect de contencios la summit, întrucât americanii consideră insuficiente eforturile realizate de către ceilalţi aliaţi, subliniază delegaţiile europene.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg urmează să anunţe vineri noi date care arată cât au cheltuit aliaţii de la instalarea la putere a lui Trump în 2016, în vederea unei deminări a terenului înaintea reuniunii de la Londra.

Cele 29 de state membre NATO s-au angajat în 2014 să-şi crească nivelul cheltuielilor cu Apărarea la 2% din PIB la orizontul lui 2024.

Opt dintre ele se află la acest nivel în 2019, şi anume Statele Unite, Grecia, Estonia, Lituania, Letonia, Regatul Unit, România şi Polonia.

Franţa dă asigurări că va atinge acest obiectiv în 2025.

Germania a rămas, în schimb. în urmă, însă cancelarul Angela Merkel s-a angajat miercuri în Bundestag ca Berlinul să-l atingă ”la începutul deceniului 2030”.

Bugetul german al Apărării a crescut şi urmează să atingă 50,3 miliarde de euro în 2020, reprezentând 1,42% din PIB-ul german

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă