12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalUE cere Israelului oprirea imediată a demolărilor de clădiri palestiniene

UE cere Israelului oprirea imediată a demolărilor de clădiri palestiniene

“În conformitate cu poziţia de lungă dată a UE, ne aşteptăm ca autorităţile israeliene să pună capăt imediat demolărilor în curs”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.

“Politica israeliană de colonizare, inclusiv măsurile luate în acest context, precum transferurile forţate, expulzările, demolările şi confiscările de locuinţe, este ilegală conform dreptului internaţional”, a reamintit Maja Kocijancic.

“Continuarea acestei politici compromite viabilitatea soluţiei a două state şi perspectiva unei păci durabile. Ea compromite grav posibilitatea ca Ierusalimul să devină capitala viitoare a celor două state”, a subliniat ea.

“Autorităţile israeliene au demolat 10 clădiri palestiniene, cu aproximativ 70 de apartamente, la Wadi al Hummus în cartierul Sour Baher din Ierusalimul de Est ocupat”, a explicat purtătoarea de cuvânt.

“Majoritatea clădirilor sunt situate în zonele A şi B ale Cisiordaniei, unde, în conformitate cu acordurile de la Oslo, toate chestiunile civile intră în jurisdicţia Autorităţii Palestiniene”, a insistat purtătoarea de cuvânt.

Israelul susţine că clădirile vizate au fost construite foarte aproape de bariera de separare pe care a început să o construiască în 2002, în timpul violenţelor celei de-a doua revolte palestiniene Intifada, pentru a se proteja de atacurile din Cisiordania ocupată.

Palestinienii acuză la rândul lor Israelul că foloseşte securitatea ca pretext pentru a-i forţa să abandoneze zona şi să extindă aşezările israeliene şi drumurile care le leagă. Ei denunţă de asemenea o încălcare a tuturor acordurilor semnate cu Israelul.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă