16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalUE cere Turciei să lupte contra ISIS, nu împotriva kurzilor

UE cere Turciei să lupte contra ISIS, nu împotriva kurzilor

Federica Mogherini a reiterat, astfel, mesajul adresat Turciei de secretarul de stat american Rex Tillerson.

‘Ceea ce doreşte Uniunea Europeană este ca ţinta operaţiunilor să fie în continuare Daesh (acronimul arab al organizaţiei jihadiste Statul Islamic)’, a pledat Mogherini la Sofia, în cadrul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din ţările UE şi din ţările Balcanilor de Vest, la care a participat şi ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik.

‘Am reiterat această poziţie prietenilor noştri turci şi voi repeta declaraţiile lui (Rex) Tillerson de la Ankara, insistând pe lângă prietenii noştri turci să dea dovadă de reţinere în acţiunile lor militare’, a mai spus şefa diplomaţiei europene.

Secretarul de stat american, în vizită la Ankara, a cerut din nou vineri Turciei să dea dovadă de ‘reţinere’ în ofensiva sa împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG) din enclava Afrin.

Turcia a declanşat la 20 ianuarie o operaţiune militară aeriană şi terestră în regiunea Afrin din nord-vestul Siriei împotriva YPG, considerată de Ankara drept “teroristă”, dar care este un aliat-cheie al Statelor Unite în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Ankara consideră YPG o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii şi care a condus o insurgenţă timp de decenii în Turcia.

Această grupare este principalul element în confruntarea terestră susţinută de Forţelor Democratice Siriene (SDF), pe care Statele Unite le-au înarmat, instruit şi ajutat cu sprijin aerian şi forţe speciale pentru a lupta împotriva Statului Islamic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă