Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

UE avertizează Ungaria să ia măsuri pentru reducerea fraudelor cu fonduri europene

Comisia Europeană a cerut Ungariei să-și modifice legislația privind achizițiile publice, pentru a contracara astfel fraudele cu fonduri europene, anunță agențiile occidentale de presă.

Mihai Diac 0 comentarii

Ungaria ar urma să primească împrumuturi nerambursabile de aproape 6,3 miliarde de euro în cadrul schemei de relansare, dar această facilitate stârnește îngrijorare la nivelul Comisiei Europene, în condițiile în care, în Ungaria, se constată deja un nivel foarte înalt al fraudelor cu fonduri europene.

Pentru a contracara acest fenomen, Comisia Europeană a cerut guvernului de la Budapesta să modifice legislația privind achizițiile publice în Ungaria. 

Oficiul anti-fraudă al Uniunii Europene (OLAF) anunța anul trecut că, în perioada 2015-2019, în Ungaria s-au înregistrat nereguli la cheltuirea a aproape 4 la sută din fondurile europene primite, media în UE fiind de 0,36 la sută. Pe locul al doilea în acest clasament este plasată Slovacia, care a avut probleme la justificarea a 0,53 la sută din fondurile europene consumate.

Șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, a contestat însă aceste date, susținând, în toamna anului 2020, că nu crede că Ungaria ar fi "mai coruptă decât Germania sau Austria".

Comentarii

loading...