13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalUE dezvăluie planuri de rezervă pentru a evita haosul Brexit „fără acord”

UE dezvăluie planuri de rezervă pentru a evita haosul Brexit „fără acord”

 
De asemenea, Comisia Europeană a propus ca Marea Britanie și UE să ofere în continuare acces reciproc la apele lor de pescuit timp de până la un an, reducând potențial tensiunea în jurul unuia dintre cele mai emotive puncte de blocaj din cadrul negocierilor comerciale.
 
Prim-ministrul Boris Johnson și directorul executiv al UE, Ursula von der Leyen, și-au dat termen până duminică să decidă următorii pași după ce nu au reușit să depășească greutățile persistente la o cină „plină de viață” de miercuri seară.
 
Secretarul de externe Dominic Raab a spus că principalele puncte de dispută – pescuitul și angajamentele în condiții de concurență echitabile – au un domeniu de aplicare restrâns, dar reprezintă chestiuni de principiu pentru Marea Britanie.
 
Marea Britanie a părăsit oficial UE în ianuarie, dar de atunci a fost într-o perioadă de tranziție, timp în care rămâne pe piața unică și în uniunea vamală a UE. Aceasta se încheie pe 31 decembrie. Dacă până atunci nu există un acord pentru a proteja aproximativ 1 trilion de dolari în comerțul anual de tarife și cote, companiile din ambele părți vor avea de suferit.
 
Neacordarea unor noi reguli care să guverneze totul, de la piese auto la Camembert, ar da peste cap granițele, ar șoca piețele financiare și ar însămânța haosul în rândul lanțurilor de aprovizionare într-o lume care se confruntă deja cu costul economic al COVID-19.
 
Johnson descrie Brexit-ul ca o șansă de a oferi Marii Britanii o economie complet independentă și mai agilă. Puterile UE se tem că Londra dorește tot ce este mai bun din ambele lumi – acces preferențial pe piețele UE, dar cu avantajul de a-și stabili propriile reguli. Acestea, spun ei, ar submina proiectul de după cel de-al Doilea Război Mondial care a încercat să lege națiunile ruinate ale Europei – și în special Germania și Franța – într-o putere comercială globală.
 
UE dorește ca Marea Britanie să rămână legată de standardele de muncă, sociale și de mediu ale blocului în viitor, precum și de normele privind ajutoarele de stat pentru subvențiile de stat ale întreprinderilor.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă