22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalUE interpelează Slovacia în legătură cu dezvăluirile jurnalistului Jan Kuciak, asasinat recent

UE interpelează Slovacia în legătură cu dezvăluirile jurnalistului Jan Kuciak, asasinat recent

“Luăm orice acuzaţie sau suspiciune cu privire la deturnarea sau proasta gestiune de fonduri (europene) foarte în serios”, a afirmat Alexander Winterstein, purtătorul de cuvânt al executivului european, în timpul unui briefing de presă la Bruxelles.

“Astăzi, am trimis o scrisoare autorităţilor competente însărcinate cu plăţile în Slovacia pentru a le cere informaţii referitoare la posibila deturnare de fonduri agricole”, a adăugat el.

Slovacia este în stare de şoc după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, care ancheta o afacere de corupţie la cel mai înalt nivel.

Site-ul de informaţii aktuality.sk şi alte mass-media au dat publicităţii o versiune nefinalizată a articolului său asupra presupuselor relaţii din lumea politică a unor oameni de afaceri italieni suspectaţi că ar avea legături cu mafia calabreză, ce ar opera în estul Slovaciei.

“Două persoane apropiate unui bărbat sosit în Slovacia, în timp ce era acuzat într-un caz legat de mafia în Italia, au acces zilnic la premierul” slovac, scria în articol Jan Kuciak. “Italienii cu legături în mafia au găsit un al doilea cămin în Slovacia: ei au început să facă afaceri, să primească subvenţii, să colecteze fonduri europene, dar mai ales să stabilească relaţii cu personalităţi politice influente, mergând până la guvernul slovac”, a adăugat jurnalistul.

Comisia Europeană a dat asigurări că nu va exista “niciun fel de toleranţă” pentru fraudă.

“Insistăm prin urmare asupra unui angajament clar din partea statelor membre pentru a împiedica frauda”, a afirmat Winterstein. Responsabilitatea gestionării fondurilor europene ţine în primul rând de statele membre, a mai amintit el.

Cele mai citite

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă