12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalU.E, mesaje fără ecou la summit-ul online cu șefii regimului de la...

U.E, mesaje fără ecou la summit-ul online cu șefii regimului de la Beijing

În timpul videoconferinței cu președintele Xi Jinping și premierul Li Keqiang, luni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au abordat frontal, cu Beijingul, problemele legate de dezacordurile comerciale, cele referitoare la atacurile cibernetice lansate de China dar și sensibilul subiect al guvernării cu mână forte instituită în provincia teoretic autonomă Hong Kong.
Ca răspuns la inițiativa lor, liderii comunitari europeni nu au primit mai nimic din partea oficialilor chinezi. Nicio garanție verbală sau scrisă și nici măcar un acord de participare la scontata conferință de presă comună care i-ar fi putut obliga pe Xi și Li să confirme subiectele abordate și să recunoască pozițiile UE, evenimentul încheindu-se cu comunicări separate ale participanților

Mai mult decât atât, abordarea neuniformă a reprezentanților UE, față de statul ce și-a propus să devină principala putere economică a lumii, a reflectat, o dată în plus, dezacordurilor dintre capitalele naționale ale Europei, Ursula von der Leyen și șeful pe politici externe al UE, Josep Borrell, oferind opinii diferite asupra modului în care statele europene se raportează la China.

UE și China și-au făcut un obicei din a organiza întâlniri anuale, video-summit-ul online din acest an fiind determinat în special de realitățile pandemice. Germania speră, totuși, să organizeze un eveniment de anvergură, la sfârșitul acestui an, la care să participe oficiali chinezi de top și toți cei 27 de șefi de stat și de guverne ai țărilor membre UE.

În privința schimbului de mesaje de luni, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a fost cea care care a punctat cele mai ferme luări de poziției, în special în ceea ce privește comerțul, acolo unde UE deține autoritatea deplină în numele tuturor țărilor sale membre. “China este un partener comercial, un concurent economic și un rival sistemic”, a declarat von der Leyen, insistând asupra faptului că aceste atribute demonstrează faptul că relația UE – China nu este deloc ușoară.
„Trebuie să facem progrese”, a specificat imperativ Von der Leyen, cerând Beijingului să își intensifice eforturile pentru negocierea diferitelor dispute comerciale, inclusiv a unui acord de investiții care, în opinia sa, ar trebui încheiat până la sfârșitul acestui an, adăugând faptul că, în această perspectivă urmărită, Uniunea Europeană are nevoie de angajamente substanțiale din partea Chinei cu privire la comportamentul întreprinderilor de stat, transparența subvențiilor și transparență pe tema transferurilor de tehnologie forțată.
Ursula Von der Leyen și Charles Michel au avertizat, de asemenea, China, și asupra amenințării pe care o consituie impunerea unei legi de securitate națională în Hong Kong. “Pentru Uniunea Europeană, drepturile omului și libertățile fundamentale nu sunt negociabile”, a spus șefa Comisiei Europene, opinând că normativul impus în Hong Kong nu este conform cu legea de bază și nici cu angajamentele internaționale ale Chinei, riscând să submineze grav principiul ”o singură țară, două sisteme” dar și autonomia din fostul dominion britanic.
În ciuda avertismentelor, însă, liderii europeni nu au menționat nicio acțiune potențială cu efect punitiv pe care UE ar putea să o întreprindă împotriva Chinei, în caz de nerezolvare a divergențelor, demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, faptul că între statele europene nu există vreun acord în privința posibilității de a impune sancțiuni care să descurajeze comportamentele dăunătoare ale Beijingului.
În replică, citat de agenția de presă Xinhua, președintele Xi Jinping a asigurat Uniunea Europeană asupra faptului că statul chinez este dispus să mențină un dialog apropiat cu cei doi șefi ai instituțiilor europene, pentru a avansa o serie de agende politice majore și pentru a impulsiona relațiile sino-europene.
China nu s-a rezumat, totuși, doar la un răspuns protocolar, ambasadorul chinez la UE Zhang Ming oferind declarativ și un avertisment implicit la semnalele ofensive ale liderilor europeni. ”China speră ca Uniunea Europeană să implementeze un mediu echitabil, imparţial şi nedriscriminatoriu pentru investiţii. Capitalul este foarte sensibil şi laş. În cazul schimbării vântului, capitalul va vota cu picioarele”, a avertizat Zhang Ming.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă