7.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalUE şi Cuba doresc să-şi consolideze relaţiile în faţa politicii Washingtonului

UE şi Cuba doresc să-şi consolideze relaţiile în faţa politicii Washingtonului

“Izolarea nu a servit niciodată la încurajarea unei evoluţii pozitive”, a afirmat recent şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini într-o critică la adresa blocadei impuse de SUA.

De fapt, Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu o măsură similară în relaţiile sale cu Teheranul – un alt regim criticat de Statele Unite – după decizia preşedintelui american de a restabili sancţiuni împotriva companiilor care investesc în Iran.

Cuba a întors o nouă pagină în istoria sa pe 19 aprilie odată cu numirea lui Miguel Diaz-Canel drept succesor al fraţilor Fidel şi Raul Castro la conducerea ţării socialiste.

Prima reuniune a Consiliului UE-Cuba, marţi după-amiază la Bruxelles, se înscrie în acordul de “dialog politic şi de cooperare” intrat în vigoare la 1 noiembrie 2017.

Reuniunea le va permite şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini şi ministrului de externe cubanez Bruno Rodriguez să-şi reafirme dorinţa de respectare a acordurilor şi de punere în aplicare a acestora.

“Suntem hotărâţi să sprijinim reformele economice şi sociale ale Cubei. Împreună, dorim să promovăm dezvoltarea durabilă, democraţia şi drepturile omului şi să găsim soluţii comune la provocările globale, cum ar fi schimbările climatice şi problemele de securitate”, a spus Mogherini.

Punctul culminant al întâlnirii va fi semnarea unui proiect bilateral pentru promovarea energiilor regenerabile în Cuba în valoare de 18 milioane de euro.

Europenii intenţionează de asemenea să finanţeze anul acesta un program de sprijinire a securităţii alimentare în Cuba, cu o contribuţie de 19,65 milioane de euro.

Havana încearcă să găsescă în UE un aliat împotriva lui Donald Trump, care a respins politica de apropiere promovată de predecesorul său Barack Obama.

Actualul vicepreşedinte american, Mike Pence, a spus cu câteva zile în urmă că prioritatea este “eliberarea” Cubei, unde “moştenirea tiraniei” revoluţiei comuniste din 1959 este “încă prezentă”.

În cursul reuniunii de marţi, europenii vor insista asupra libertăţii politice şi a drepturilor omului, potrivit unor surse diplomatice.

Acordul, ratificat până în prezent de 13 dintre cele 28 de ţări ale UE, prevede posibilitatea suspendării acordului cu Cuba în cazul încălcării grave a angajamentelor privind drepturile omului.

Cele 28 de ţări ale UE sunt principalii investitori străini în Cuba, în principal în sectorul turismului şi al construcţiilor, potrivit Comisiei Europene.

Cele mai citite

Marcel Boloș, anunț despre taxe și impozite

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, neagă faptul că anul acesta vor fi creșteri de taxe și impozite. Precizările vin după ce în spațiul public au...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

Demistificarea reglementărilor cazinourilor online din România

Explorați cadrul legal și cerințele de licențiere pentru cazinourile online din România pentru a naviga în mod eficient în peisajul iGaming al țării. Cerințe legale...
Ultima oră
Pe aceeași temă