11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternațional"Ultima șansă" de a salva Tratatul Nuclear la întâlnirea de la Viena,...

“Ultima șansă” de a salva Tratatul Nuclear la întâlnirea de la Viena, avertizează Iranul

Întâlnirea de vineri, la Viena, între semnatarii rămași ai acordului nuclear ar putea fi “ultima șansă” de a salva acordul istoric, a avertizat Iranul.

În comentariile purtate de agenția irlandeză de știri Fars, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Abbas Mousavi, a declarat că întrunirea din capitala austriacă a fost o oportunitate de a vedea cum semnatarii acordului din 2015 ar putea “să își îndeplinească angajamentele față de Iran”.

Preocupările abundă că acordul se va prăbuși după ce Statele Unite s-au retras unilateral cu un an în urmă și au reînceput sancțiunile economice împotriva Iranului. Temerile rămân că un conflict Iran-SUA ar putea izbucni după ce o dronă americană a fost împușcată săptămâna trecută, iar președintele american Donald Trump a declanșat atacuri de răzbunare.

Mousavi a declarat, că în ciuda faptului că au sprijinit Iranul în mai multe declarații, semnatarii rămași – Regatul Unit, Franța, Germania, China și Rusia – nu au luat nicio măsură pentru a-i proteja economia falimentară de sancțiunile SUA.

Teheranul a amenințat că va încălca limita stocului său de uraniu îmbogățit sub mandat, ca represalii față de acțiunile americane, care au văzut de asemenea încercarile lui Trump de a sufoca exporturile de petrol iraniene pe fondul unui război spiralizat de cuvinte între Washington și Teheran.

Ministrul adjunct de externe, Abbas Araqchi, care este la Viena, a declarat că Iranul a rămas fără “răbdare strategică”, adăugând că nu va rămâne “angajat unilateral pentru acordul nuclear”.

Araqchi a spus că speră ca întâlnirea de la Viena să ducă la o acțiune “tangibilă”, a raportat Fars.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă