Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Umbra lui Ceaușescu la Varșovia! Polonia a interzis aproape în totalitate avorturile!

Umbra lui Ceaușescu la Varșovia! Polonia a interzis aproape în totalitate avorturile!

Mii de polonezi au ieșit vineri pe stradă pentru a protesta împotriva interdicției aproape totale a avorturilor într-o țară care are deja una dintre cele mai restrictive legislații din UE.

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Manifestanții s-au adunat în mai multe orașe, înfuriați de hotărârea de joi a Curții Constituționale a Poloniei, conform căreia legislația existentă, care permite avortul fetușilor cu malformații, este „incompatibilă” cu protecția vieții.

Verdictul a atras o reacție vehementă din partea societății civile naționale și internaționale.

"Decizia de ieri echivalează cu o interdicție totală a avortului în Polonia, întrucât 98 la sută din încetările de sarcină legale din Polonia sunt legate de malformații fetale", a declarat pentru AFP Krystyna Kacpura, șefa Federației pentru Femei și Planificare Familială.

"Este o rușine din partea statului polonez față de jumătate din populație, care este constituită din femei femei. Nu o vom uita niciodată", a anunțat Kacpura, precizând că situația femeilor cu mijloace modeste de trai este deosebit de îngrijorătoare.

„Vor rămâne doar cu metodele artizanale periculoase, cum ar fi avorturile efectuate de persoane necalificate, cu instrumente pe care nici nu vreau să le discut”, a mai spus Krystyna Kacpura, adăugând că polonezilor ”li s-a impus epoca lui Ceaușescu", și referindu-se la fostul dictator al României și celebrul său Decret prin care acesta a restricționat sever avorturile, pentru a încerca să sporească rata de natalitate națională.

Demonstrațiile în Polonia continuă, în ciuda faptului că premierul Mateusz Morawiecki a anunțat vineri că întreaga țară va fi desemnată „zonă roșie” pandemică de astăzi, fiind impuse o serie de măsuri de restricție, cum ar fi închiderea majorității școlilor și a cluburilor de fitness.

Verdictul Curții Constituționale poloneze a fost condamnat imediat deConsiliul Europei, principala organizație pentru drepturile omului a continentului, al cărei comisar, Dunja Mijatovic, a numit ziua de vineri drept „o zi tristă pentru drepturile femeilor”.
Verdictul este în concordanță cu programa de dreapta a partidului de guvernământ, Legea și Justiția (PiS).

De acum înainte, avorturile vor fi permise numai în caz de viol sau incest sau dacă există o amenințare la adresa vieții mamei.
Președinția poloneză și arhiepiscopul Stanislaw Gadecki, șeful Conferinței episcopale poloneze, au salutat verdictul.
Țara cu o populație 38 de milioane de persoane înregistrează mai puțin de 2.000 de avorturi legale pe an, dar grupurile de femei estimează că până la 200.000 de proceduri similare sunt efectuate ilegal sau în străinătate.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...